...
Home » Blog » lunch » Shakshuka Gepocheerde Eieren in een Pittige Tomaten Saus
Shakshuka

Shakshuka Gepocheerde Eieren in een Pittige Tomaten Saus

Shakshuka, een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, heeft de wereld veroverd met zijn rijke smaken, levendige kleuren, en veelzijdigheid. Dit gerecht, dat bestaat uit eieren gepocheerd in een saus van tomaten, paprika, ui, en een harmonieuze mix van kruiden, biedt een hartverwarmend ontbijt, lunch, of zelfs diner. Het is vooral heerlijk geserveerd met een stuk knapperig brood om al die sappige, pittige saus op te deppen. Laten we de stappen doorlopen om dit voedzame en smaakvolle gerecht te maken.

Ingrediënten: Shakshuka

Basisingrediënten:

 • 1 grote ui, fijngesneden
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 rode paprika’s, in blokjes gesneden
 • 800 gram gepelde tomaten uit blik, grof gehakt
 • 6 grote eieren
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zout en peper naar smaak

Specerijen:

 • 1 theelepel gemalen komijn
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel, voor extra pit)
 • Verse koriander of peterselie voor de garnering

Bereidingswijze: Shakshuka

Stap 1: Voorbereiding van de Saus

Begin met het verhitten van de olijfolie in een grote, diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, en paprika toe, en sauteer tot de ui glazig is en de paprika zacht, ongeveer 5-7 minuten. Voeg vervolgens de komijn, paprikapoeder, en cayennepeper toe en bak nog een minuut mee om de specerijen te activeren.

Stap 2: Toevoegen van Tomaten

Voeg de gehakte tomaten toe aan de pan, samen met hun sap. Breng op smaak met zout en peper. Laat de saus ongeveer 10-15 minuten sudderen op een laag vuurtje, totdat deze dikker wordt en de smaken goed zijn vermengd. Proef en pas de kruiding aan indien nodig.

Stap 3: Eieren Toevoegen

Maak met een lepel kleine kuiltjes in de saus en breek voorzichtig een ei in elk kuiltje. Bestrooi de eieren met een beetje zout en peper. Dek de pan af en laat sudderen tot de eieren naar wens gestold zijn, meestal 5-8 minuten voor zachte dooiers.

Stap 4: Serveren

Bestrooi de Shakshuka vlak voor het serveren met verse koriander of peterselie. Serveer direct uit de pan, vergezeld van knapperig brood om in de saus te dopen.

Variaties en Tips:

Shakshuka is een uiterst aanpasbaar gerecht. Voel je vrij om extra groenten toe te voegen, zoals spinazie of courgette, voor een nog voedzamer gerecht. Voor de liefhebbers van vlees kan chorizo of gehakt een heerlijke twist geven. En als je niet van pittig houdt, kun je de cayennepeper weglaten of verminderen.

Conclusie:

Shakshuka is meer dan een gerecht; het is een ervaring die smaken en culturen samenbrengt op je bord. Het biedt een perfecte balans tussen comfort food en gezonde voeding, geschikt voor elk moment van de dag. Met dit recept breng je een stukje wereldkeuken in je eigen keuken en deel je de warmte en rijkdom van zijn smaken met familie en vrienden. Probeer het eens en laat je verrassen door de diepte en veelzijdigheid van dit prachtige gerecht.

Geschiedenis van Shakshuka

Hoewel Shakshuka vandaag de dag vooral wordt geassocieerd met de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken, is de exacte oorsprong van het gerecht onderwerp van debat. Wat wel duidelijk is, is dat Shakshuka een rijke geschiedenis heeft en door verschillende culturen is omarmd en aangepast.

De Noord-Afrikaanse Oorsprong

De naam “Shakshuka” betekent “een mengsel” in het Berbers, en het gerecht wordt verondersteld zijn oorsprong te hebben in Noord-Afrika, vooral in landen als Algerije, Tunesië, en Marokko. Hier werd het traditioneel bereid met verse tomaten, kruiden, en eieren, geserveerd als een hartig ontbijt of lunch.

Verspreiding naar het Midden-Oosten

Met de migratie van Noord-Afrikanen naar het Midden-Oosten, vooral naar Israël in de late 19e en vroege 20e eeuw, vond Shakshuka zijn weg naar de Midden-Oosterse keuken. Het werd snel een basisgerecht in de regio, met lokale variaties die verschillende kruiden en ingrediënten bevatten.

Shakshuka vandaag

In de loop der jaren heeft Shakshuka zich wereldwijd verspreid, met elk land dat zijn unieke draai aan het gerecht geeft. In sommige culturen wordt het geserveerd als een comfort food voor het diner, terwijl het in andere nog steeds een populair ontbijt- of brunchgerecht is. De eenvoud van de bereiding, gecombineerd met de rijke en hartige smaken, heeft bijgedragen aan de wereldwijde populariteit van Shakshuka.

De veelzijdigheid van Shakshuka maakt het niet alleen een gerecht dat gemakkelijk kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren, maar het dient ook als een prachtig voorbeeld van hoe voedsel culturen kan verbinden en overbruggen. Van een eenvoudig, traditioneel gerecht tot een internationale favoriet, Shakshuka blijft harten en magen verwarmen over de hele wereld.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.