...
Home » Blog » Ontbijt » Een Nieuw Tijdperk voor Eggs Benedict: Traditioneel Recept, Moderne Wending
Eggs Benedict

Een Nieuw Tijdperk voor Eggs Benedict: Traditioneel Recept, Moderne Wending

Als er één ontbijtgerecht is dat luxe en comfort uitstraalt, dan zijn het wel Eggs Benedict. Dit traditionele Amerikaanse ontbijt, bestaande uit gepocheerde eieren, Hollandaisesaus, Canadees spek, en Engelse muffins, heeft wereldwijd de harten (en magen) van vele fijnproevers veroverd. Maar waar komt dit gerecht vandaan, en hoe maak je het perfect thuis? Duik met ons mee in de geschiedenis en bereid je voor op een culinaire reis om dit iconische gerecht zelf te meesteren.

De Oorsprong van Eggs Benedict

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van Eggs Benedict, maar één ding is zeker: dit gerecht heeft een rijke geschiedenis. Sommigen beweren dat het voor het eerst werd geserveerd in het Waldorf Hotel in New York in de late 19e eeuw. Anderen zeggen dat het een creatie is van een vermoeide Wall Street-bankier die een katerig ontbijt bestelde in Delmonico’s Restaurant. Ongeacht de ware oorsprong, Eggs Benedict is uitgegroeid tot een symbool van culinaire verfijning.

Wat Je Nodig Hebt

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 2 Engelse muffins
 • 4 plakjes bacon of ham
 • Verse peterselie, voor garnering
 • Voor de Hollandaisesaus:
  • 4 eidooiers
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 kopje gesmolten boter
  • Zout en witte peper naar smaak
  • Een snufje cayennepeper (optioneel)

Stap-voor-Stap Instructies Eggs Benedict

Hoe Maak Je de Perfecte Gepocheerde Eieren

 1. Vul een grote pan met water en voeg een scheutje azijn toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag zodat het water zachtjes kookt.
 2. Breek een ei in een klein kommetje. Roer met een lepel in het water om een draaikolk te creëren en laat het ei voorzichtig in het midden van de draaikolk glijden.
 3. Kook het ei 3-4 minuten voor een zachte dooier of langer naar wens. Gebruik een schuimspaan om het ei uit het water te halen en laat het op keukenpapier uitlekken.
 4. Herhaal met de overige eieren.

Hollandaisesaus Maken voor Gepocheerde Eieren

 1. Voeg de eidooiers en het citroensap toe aan een hittebestendige kom en klop krachtig samen tot het mengsel dikker wordt en in volume toeneemt.
 2. Zet de kom boven een pan met zacht kokend water (au bain-marie) en blijf kloppen terwijl je langzaam de gesmolten boter toevoegt. Blijf kloppen tot de saus dik en glad is.
 3. Breng op smaak met zout, witte peper, en een snufje cayennepeper. Haal van het vuur en dek af tot gebruik.

Serveren

 1. Rooster de Engelse muffins en bak de bacon of ham tot knapperig.
 2. Leg op elk bord een helft van een muffin, gevolgd door een plakje bacon of ham, en daarop de gepocheerd ei.
 3. Lepel royaal hollandaisesaus over elk ei en garneer met verse peterselie.

Tips en Trucs voor de Perfecte Eggs Benedict

Het Geheim van een Gladde Hollandaisesaus

Het geheim van een perfecte hollandaisesaus ligt in het geduldig en continu kloppen terwijl je de boter toevoegt. Als de saus te dik wordt, kun je een beetje warm water toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken.

De Kunst van het Gepocheerde Ei

Voor perfecte gepocheerde eieren, zorg ervoor dat het water niet te hard kookt. Een zacht kokend waterbad zorgt ervoor dat het eiwit mooi om de dooier heen vormt zonder uit te spreiden.

Conclusie Eggs Benedict

is een tijdloos ontbijtgerecht dat, ondanks zijn eenvoud, een bepaalde finesse vereist. Met de juiste technieken en een beetje oefening kun je een indrukwekkend ontbijt of brunch serveren dat zeker indruk zal maken op je gasten. Experimenteer met verschillende soorten brood, vlees en toppings om je eigen unieke twist om aan gepocheerde eieren te geven. Eet smakelijk!

Bak met Liefde: Sublieme Cinnamon Rolls voor Elke Gelegenheid

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.