...
Home » Blog » Ontbijt » Franse Toast met Kaneel: Een Zoete Traktatie
Franse Toast met Kaneel: Een Zoete Traktatie

Franse Toast met Kaneel: Een Zoete Traktatie

Franse toast, ook wel bekend als verloren brood of pain perdu, is een heerlijke en klassieke manier om oud brood nieuw leven in te blazen. Deze versie met kaneel is een zoete traktatie die perfect is voor een luxueus ontbijt of een brunch. Serveer het met vers fruit en een toefje slagroom voor een extra vleugje luxe.

Ingrediënten Franse Toast

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 4 sneetjes oud brood (bij voorkeur brioche of witbrood)
 • 2 eieren
 • 120 ml melk
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 snufje zout
 • 1 eetlepel boter
 • Vers fruit naar keuze (zoals aardbeien, blauwe bessen, frambozen, of banaan)
 • Slagroom (zelfgemaakt of uit een spuitbus)
 • Poedersuiker (optioneel, voor garnering)
 • Ahornsiroop of honing (optioneel, voor serveren)

Voorbereiding Franse Toast

 1. Brood kiezen: Het beste brood voor Franse toast is licht verouderd. Oud brood neemt het eimengsel beter op zonder dat het te zompig wordt. Brioche en witbrood zijn favorieten vanwege hun zachte, luchtige textuur.
 2. Eimengsel maken: In een grote kom klop je de eieren, melk, vanille-extract, kaneel, suiker en zout samen. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is en dat er geen klontjes kaneel in het mengsel zitten.

Brood Dopen

 1. Brood in het mengsel dopen: Leg de sneetjes brood één voor één in het eimengsel. Laat ze enkele seconden weken aan elke kant, zodat het brood goed doordrenkt raakt met het mengsel. Zorg ervoor dat het brood niet te lang in het mengsel blijft, anders kan het te zompig worden.
 2. Brood voorbereiden op bakken: Leg de geweekte sneetjes brood op een bord en laat ze even rusten terwijl je de pan opwarmt.

Bakken

 1. Verhit de boter: Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de pan goed heet is voordat je het brood toevoegt, anders kan de toast aan de pan blijven plakken.
 2. Brood bakken: Leg de sneetjes brood in de pan en bak ze aan elke kant ongeveer 2-3 minuten, of tot ze goudbruin en krokant zijn. Draai ze voorzichtig om met een spatel om ervoor te zorgen dat ze niet breken.

Serveren

 1. Opdienen: Leg de gebakken Franse toast op borden. Voeg vers fruit toe, zoals gesneden aardbeien, blauwe bessen, frambozen of plakjes banaan. Een toefje slagroom maakt deze zoete traktatie compleet.
 2. Extra’s toevoegen: Voor een extra vleugje zoetheid kun je de Franse toast bestrooien met poedersuiker en besprenkelen met ahornsiroop of honing.

Variaties en Tips

 • Gezonder alternatief: Gebruik volkorenbrood en vervang de suiker door een natuurlijke zoetstof zoals honing of ahornsiroop.
 • Vegan optie: Gebruik een plantaardige melk zoals amandelmelk of havermelk en vervang de eieren door een mengsel van gemalen lijnzaad en water (1 eetlepel lijnzaad op 3 eetlepels water per ei).
 • Extra smaak: Voeg een snufje nootmuskaat of kardemom toe aan het eimengsel voor een extra smaakdimensie.

Genieten van Franse Toast

Franse toast met kaneel is een veelzijdig gerecht dat je kunt aanpassen aan je smaak en dieetvoorkeuren. Of je het nu serveert als ontbijt op een luie zondagochtend of als een verwennerij tijdens een brunch met vrienden, het is altijd een succes. Met vers fruit en een toefje slagroom is dit gerecht een feest voor de zintuigen. Probeer het vandaag nog en geniet van deze heerlijke zoete traktatie!

Geschiedenis van Franse Toast

Franse toast, ook wel bekend als verloren brood of pain perdu, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het oorspronkelijke concept was een manier om oud brood nieuw leven in te blazen door het te weken in een mengsel van melk en eieren en vervolgens te bakken. Hierdoor kon men voedselverspilling tegengaan en tegelijkertijd een voedzame maaltijd creëren.

Oorsprong

De vroegste vermelding van een gerecht dat lijkt op Franse toast komt uit een Romeins kookboek uit de 4e of 5e eeuw, genaamd “Apicius”. In dit boek wordt een recept beschreven waarin oud brood wordt geweekt in een mengsel van melk en soms eieren, en daarna wordt gebakken. Dit idee verspreidde zich door heel Europa en werd in verschillende landen aangepast en verbeterd.

Middeleeuwen en Renaissance

Tijdens de Middeleeuwen werd het concept van verloren brood verder verfijnd. In Frankrijk werd het bekend als “pain perdu”, wat letterlijk “verloren brood” betekent. Dit verwijst naar het gebruik van oud of hard brood dat anders zou worden weggegooid. Het gerecht werd populair in huishoudens, vooral bij mensen die geen voedsel wilden verspillen.

In de Renaissance werd Franse toast een luxe gerecht dat vaak werd geserveerd aan de rijke elite. Koks begonnen suiker, kaneel en andere smaakmakers toe te voegen om het gerecht een zoete en decadente twist te geven.

Moderne Tijd

In de 18e en 19e eeuw vond Franse toast zijn weg naar Amerika, waar het een geliefd ontbijt- en brunchgerecht werd. De naam “French toast” ontstond waarschijnlijk in de Verenigde Staten als een vertaling van het Franse “pain perdu”. Amerikaanse koks begonnen hun eigen draai aan het gerecht te geven door verschillende soorten brood te gebruiken en diverse toppings toe te voegen, zoals fruit, siropen en slagroom.

Hedendaagse Variaties

Vandaag de dag zijn er talloze variaties op het klassieke recept van Franse toast. Van hartige versies met kaas en vlees tot veganistische en glutenvrije opties, Franse toast blijft een veelzijdig en geliefd gerecht. Het basisprincipe blijft echter hetzelfde: oud brood wordt geweekt in een eimengsel en vervolgens gebakken tot het goudbruin en krokant is.

Franse toast met kaneel, zoals in ons recept, is een moderne en zoete variant die perfect is voor een luxe ontbijt of brunch. Door het te serveren met vers fruit en een toefje slagroom, blijft dit gerecht trouw aan zijn oorsprong van eenvoud en creativiteit, terwijl het tegelijkertijd een feestelijke en decadente maaltijd biedt.

Geniet van deze heerlijke traktatie en laat je inspireren door de rijke geschiedenis van Franse toast!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.