...
Home » Blog » Hoofdgerecht » Thaise Groene Curry met Garnalen: Pittig en Authentiek
Thaise Groene Curry

Thaise Groene Curry met Garnalen: Pittig en Authentiek

Inleiding Thaise Groene Curry

Thaise groene curry met garnalen is een klassieker die perfect balanceert tussen pittigheid en rijke smaken. Deze curry is een smaakexplosie die je direct naar de straten van Thailand transporteert. Geserveerd met jasmijnrijst, biedt dit gerecht een authentieke culinaire ervaring die je niet snel zult vergeten.

Ingrediënten Thaise Groene Curry

Voor de curry:

 • 400 gram grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
 • 400 ml kokosmelk
 • 2 eetlepels groene currypasta
 • 1 eetlepel vissaus
 • 1 eetlepel palmsuiker
 • 2 stengels citroengras, gekneusd
 • 4-5 kaffir limoenblaadjes
 • 1 rode chili, fijngehakt (optioneel voor extra pit)
 • 1 kopje babymaïs, in stukjes gesneden
 • 1 kopje sugar snaps of sperziebonen
 • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
 • Verse basilicumblaadjes (bij voorkeur Thaise basilicum)
 • Sap van 1 limoen
 • 1 eetlepel plantaardige olie

Voor de jasmijnrijst:

 • 2 kopjes jasmijnrijst
 • 3 kopjes water

Bereiding Thaise Groene Curry

Stap 1: Voorbereiding van de ingrediënten

Begin met het voorbereiden van alle ingrediënten. Pel en reinig de garnalen, snijd de groenten en zorg dat alle kruiden en specerijen klaarstaan. Dit maakt het kookproces soepeler en sneller.

Stap 2: Koken van de jasmijnrijst

Spoel de jasmijnrijst goed af onder koud water tot het water helder is. Breng de rijst en water aan de kook in een middelgrote pan. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je het ongeveer 15-20 minuten sudderen met de deksel op de pan, tot de rijst gaar en zacht is.

Stap 3: Bereiding van de groene curry

Verhit de plantaardige olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de groene currypasta toe en bak dit een paar minuten tot de pasta begint te geuren. Dit zorgt ervoor dat de smaken zich goed ontwikkelen.

Stap 4: Toevoegen van kokosmelk en kruiden

Voeg de kokosmelk toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Voeg de gekneusde citroengrasstengels, kaffir limoenblaadjes en vissaus toe. Roer goed door en laat het mengsel een paar minuten zachtjes koken.

Stap 5: Koken van de garnalen en groenten

Voeg de garnalen toe aan de pan en laat ze een paar minuten koken tot ze roze en gaar zijn. Voeg vervolgens de babymaïs, sugar snaps en rode paprika toe. Laat het geheel nog enkele minuten sudderen tot de groenten beetgaar zijn.

Stap 6: Afwerken van de curry

Roer de palmsuiker, limoensap en eventueel de fijngehakte rode chili door de curry. Proef en voeg indien nodig extra vissaus of suiker toe om de smaken in balans te brengen. Voeg als laatste de verse basilicumblaadjes toe en roer ze voorzichtig door de curry.

Serveren Thaise Groene Curry

Serveer de Thaise groene curry met garnalen heet, samen met de geurige jasmijnrijst. Garneer met extra verse basilicumblaadjes en een schijfje limoen voor een frisse touch.

Conclusie Thaise Groene Curry

Deze Thaise groene curry met garnalen biedt een perfecte combinatie van pittige en rijke smaken, waardoor het een favoriet is onder liefhebbers van de Thaise keuken. De combinatie met jasmijnrijst maakt het gerecht compleet en zorgt voor een authentieke eetervaring die je zeker vaker zult willen beleven. Eet smakelijk!

Geschiedenis van Thaise Groene Curry

Oorsprong en Ontwikkeling

De Thaise groene curry, ook wel bekend als “kaeng khiao wan,” heeft zijn oorsprong in Thailand en wordt beschouwd als een van de meest iconische gerechten uit de Thaise keuken. Het gerecht dateert uit de 19e eeuw, tijdens de Rattanakosin-periode, een tijd van culturele bloei en culinaire innovatie in Thailand. Groene curry kreeg zijn naam door de groene kleur die afkomstig is van groene chilipepers en verse kruiden.

Invloed van Koning Rama II

Onder het bewind van Koning Rama II (1767-1824) werd de Thaise keuken sterk beïnvloed door koninklijke culinaire kunsten. De koninklijke chef-koks experimenteerden met verschillende ingrediënten en kooktechnieken, wat leidde tot de verfijning van vele gerechten, waaronder groene curry. De integratie van kokosmelk, vissaus, en vers geplukte kruiden creëerde een rijke en complexe smaak die uniek was voor de Thaise groene curry.

Regionale Variaties

Door de jaren heen heeft de Thaise groene curry verschillende regionale variaties ontwikkeld. In Centraal-Thailand, waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt, wordt de curry vaak bereid met een milde pittigheid, terwijl in het zuiden van Thailand de curry een scherpere en pittigere smaak heeft door het gebruik van hetere chilipepers. De ingrediënten kunnen ook variëren, met toevoegingen zoals aubergine, bamboescheuten en diverse soorten vlees of zeevruchten.

Moderne Invloeden

In de moderne tijd heeft Thaise groene curry wereldwijde bekendheid gekregen en wordt het in veel landen geserveerd, vaak met lokale aanpassingen. De populariteit van het gerecht is te danken aan zijn veelzijdigheid en de combinatie van pittige, zoete en hartige smaken. De traditionele bereidingswijze blijft echter de kern van het gerecht, met verse kruiden en specerijen die de authentieke smaak behouden.

Conclusie Thaise Groene Curry

Thaise groene curry is meer dan alleen een gerecht; het is een weerspiegeling van de rijke culturele en culinaire geschiedenis van Thailand. Van zijn koninklijke wortels tot de regionale variaties en wereldwijde populariteit, blijft de groene curry een favoriet onder liefhebbers van de Thaise keuken. De combinatie van verse ingrediënten en traditionele kooktechnieken maakt het tot een tijdloze klassieker die zowel pittig als vol van smaak is.

Simpel en Smakelijk: Groene Asperges Transformeren in de Oven(Opent in een nieuwe browsertab)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.