...
Home » Blog » lunch » Culinaire Elegantie: De Croque Monsieur en zijn Rijke Geschiedenis
Croque Monsieur

Culinaire Elegantie: De Croque Monsieur en zijn Rijke Geschiedenis

De Croque Monsieur, een luxe variant op de traditionele ham-en-kaassandwich, is een geliefd gerecht in Frankrijk en ver daarbuiten. Met zijn gouden, krokante buitenkant, gesmolten kaas en romige bechamelsaus, biedt deze sandwich een onweerstaanbare combinatie van smaken en texturen. Volg dit recept om thuis een authentieke Croque Monsieur te bereiden.

Ingrediënten Croque Monsieur

Voor de sandwich:

 • 8 sneetjes witbrood, liefst iets dikker gesneden
 • 4 plakjes gekookte ham
 • 200 gram Gruyère kaas, geraspt
 • 50 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur

Voor de bechamelsaus:

 • 30 gram ongezouten boter
 • 30 gram bloem
 • 500 ml volle melk
 • Nootmuskaat, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Bechamelsaus maken:

 1. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer 2 minuten door om een roux te maken.
 2. Giet de melk er geleidelijk bij, constant roerend om klontjes te voorkomen, tot de saus dikker wordt en begint te borrelen.
 3. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Zet opzij.

De Croque Monsieur assembleren en bakken:

 1. Smeer één kant van elk sneetje brood in met boter. Leg vier sneetjes met de gesmeerde kant naar beneden. Verdeel de ham en de helft van de Gruyère over deze sneetjes.
 2. Dek af met de overige sneetjes brood, met de boterkant naar boven. Smeer de bovenkant van de sandwiches in met een laagje bechamelsaus en strooi de rest van de Gruyère erover.
 3. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur of een oven op 180°C. Bak de sandwiches in de pan tot ze goudbruin en krokant zijn aan beide zijden, of bak ze in de oven op een bakplaat tot de kaas gesmolten en goudbruin is, ongeveer 15 minuten.

Tips voor de Perfecte Croque Monsieur

Keuze van ingrediënten:

De keuze van brood is essentieel; kies voor een stevig, licht zuurdesembrood of brioche voor extra smaak en structuur. Ook de kwaliteit van de ham en kaas beïnvloedt het eindresultaat aanzienlijk. Gebruik bij voorkeur Gruyère of een andere goed smeltende kaas met veel smaak.

Serveren:

Een Croque Monsieur wordt traditioneel geserveerd met een kleine groene salade, licht aangemaakt met een vinaigrette. Dit zorgt voor een frisse tegenhanger van de rijke en hartige sandwich.

Varianten op de Croque Monsieur

Voor een Croque Madame, top elke sandwich met een gebakken ei. De extra rijkheid van het ei maakt dit een heerlijke variatie voor een brunch of lunch. Andere populaire varianten zijn het toevoegen van tomaat of het vervangen van de ham door gerookte zalm voor een Croque Norvégien.

Conclusie

De Croque Monsieur is meer dan zomaar een sandwich; het is een icoon van de Franse culinaire kunst. Dit recept biedt een basis om thuis te genieten van deze klassieker, met ruimte voor eigen variaties. Experimenteer en geniet van het proces om jouw perfecte Croque Monsieur te vinden.

De Geschiedenis van de Croque Monsieur

De oorsprong van de Croque Monsieur dateert uit het begin van de 20e eeuw in Frankrijk, waar het voor het eerst verscheen op de menukaart van een Parijs café in 1910. De naam, die letterlijk ‘gebakken meneer’ betekent, is mogelijk een speelse verwijzing naar de Franse neiging om eten te personifiëren. In de loop der jaren heeft de Croque Monsieur zich ontwikkeld van een eenvoudige ham-en-kaassandwich tot een culinair symbool van Franse innovatie en verfijning.

Door de jaren heen heeft de Croque Monsieur verschillende variaties en interpretaties gekend, afhankelijk van de regio en de beschikbare ingrediënten. Het gerecht heeft zich niet alleen in Frankrijk, maar ook internationaal verspreid, waarbij elke cultuur zijn eigen draai aan het recept geeft. Ondanks deze variaties blijft de Croque Monsieur een geliefd aspect van de Franse cuisine, een testament aan de tijdloze aantrekkingskracht van eenvoudige, maar heerlijke ingrediënten.

Wentelteefjes Gevuld met Nutella: Een Hemels Ontbijt(Opent in een nieuwe browsertab)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.