...
Home » Blog » Hoofdgerecht » Butter Chicken (Murgh Makhani): Een Heerlijk Kipgerecht
Butter Chicken

Butter Chicken (Murgh Makhani): Een Heerlijk Kipgerecht

De Indiase keuken staat wereldwijd bekend om haar diversiteit en rijkdom aan smaken. Een van de meest geliefde gerechten uit deze keuken is zonder twijfel Butter Chicken, ook bekend als Murgh Makhani. Dit gerecht, met zijn romige consistentie en rijke tomatenbasis, is een ware traktatie voor de zintuigen. In deze blog duiken we in de geschiedenis, bereidingswijze en enkele tips voor het perfecte Butter Chicken gerecht.

Geschiedenis van Butter Chicken

Butter Chicken vindt zijn oorsprong in de jaren ’50 in Delhi, India, in het restaurant Moti Mahal. Het gerecht werd per toeval uitgevonden door de chefs daar, die restjes tandoori kip in een rijke tomatensaus met boter en room mengden. Deze heerlijke combinatie werd al snel een hit en is nu een van de meest geliefde gerechten in zowel India als de rest van de wereld.

Ingrediënten en Bereidingswijze

Ingrediënten Butter Chicken

Voor de marinade:

 • 500 gram kipfilet, in blokjes
 • 1 kopje yoghurt
 • 1 eetlepel garam masala
 • 2 theelepels kurkuma
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 2 eetlepels gember-knoflookpasta
 • Zout naar smaak

Voor de saus:

 • 2 eetlepels boter
 • 1 grote ui, fijngehakt
 • 1 blik tomatenpuree (400 gram)
 • 1 eetlepel garam masala
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 kopje room
 • Zout en suiker naar smaak
 • Verse koriander voor garnering

Bereidingswijze Butter Chicken

 1. Meng de yoghurt met garam masala, kurkuma, chilipoeder, gember-knoflookpasta en zout in een kom. Voeg de kipblokjes toe en marineer minstens een uur in de koelkast.
 2. Bak de gemarineerde kip in een hete pan tot deze volledig gaar is. Zet apart.
 3. Smelt de boter in een pan en fruit de ui tot deze goudbruin is. Voeg de tomatenpuree, garam masala, chilipoeder, zout en suiker toe. Kook op laag vuur tot de olie zich scheidt van de saus.
 4. Voeg de gebakken kip toe aan de saus en laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen.
 5. Voeg de room toe en laat het nog 5 minuten zachtjes koken.
 6. Garneer met verse koriander en serveer met rijst of naan.

Tips voor het Perfecte Butter Chicken

Kwaliteit van Ingrediënten

De kwaliteit van de ingrediënten speelt een cruciale rol in de uiteindelijke smaak van het gerecht. Gebruik verse kip en authentieke Indiase kruiden voor het beste resultaat.

Marineertijd

Hoe langer je de kip marineert, hoe dieper en rijker de smaken zullen zijn. Idealiter marineer je de kip een nacht van tevoren.

Saus Consistentie

De consistentie van de saus kan naar wens worden aangepast. Voor een dikkere saus, laat je het langer koken. Voor een dunnere saus, voeg je een beetje water of kippenbouillon toe.

Conclusie Butter Chicken

Butter Chicken is meer dan een gerecht; het is een ervaring die je meeneemt op een culinaire reis door India. Het combineert de rijke smaken van traditionele Indiase kruiden met de romigheid van boter en room, wat resulteert in een onweerstaanbaar gerecht. Of je nu een ervaren chef of een beginner bent, dit recept biedt een heerlijke manier om de Indiase keuken te verkennen en te genieten van een van haar meest iconische gerechten.

De Rijke Geschiedenis van Butter Chicken (Murgh Makhani)

Butter Chicken, ook bekend als Murgh Makhani, is meer dan alleen een gerecht; het is een symbool van culturele integratie en culinaire innovatie. Laten we duiken in de fascinerende geschiedenis van dit geliefde Indiase gerecht.

De Geboorte van Butter Chicken

De oorsprong van Butter Chicken gaat terug naar het Delhi van de jaren ’50 in India. Het werd per toeval uitgevonden door Kundan Lal Gujral, de eigenaar van het beroemde restaurant Moti Mahal. Terwijl hij experimenteerde met manieren om overgebleven tandoori kip te gebruiken, bedacht Gujral een saus gemaakt van tomaten, boter, room en kruiden, waarin hij de kip liet sudderen. Het resultaat was een onmiddellijke hit, die al snel wereldwijde bekendheid verwierf.

Een Symbool van Innovatie

Butter Chicken staat symbool voor culinaire innovatie en aanpassingsvermogen. Het gerecht combineert de traditionele methoden van het roosteren van vlees met een rijke, romige saus die een unieke smaakervaring biedt. Het succes van Butter Chicken heeft de weg geëffend voor vele andere Indiase gerechten om wereldwijde erkenning te krijgen.

Butter Chicken Vandaag

Vandaag de dag is Butter Chicken een vast onderdeel van de menukaarten van Indiase restaurants over de hele wereld. Het heeft verschillende variaties gekend, maar de essentie van het gerecht – de romige textuur en rijke smaak – blijft ongewijzigd. Butter Chicken is meer dan een culinaire lekkernij; het is een verhaal van overleving, innovatie en de tijdloze aantrekkingskracht van de Indiase keuken.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.