...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Runderschenkel Ossobuco met Citroen-Gremolata
Runderschenkel Ossobuco

Runderschenkel Ossobuco met Citroen-Gremolata

Stel je voor: een dampende schaal met botermalse runderschenkel, langzaam gestoofd in een diepe, aromatische saus van witte wijn en tomaten. De frisse geur van citroen-gremolata vult de ruimte en nodigt uit tot een maaltijd die zowel rijk als verfijnd is. Dit is Runderschenkel Ossobuco op zijn best: een klassiek Italiaans gerecht met een moderne twist, perfect voor elke feestelijke gelegenheid.

Runderschenkel is een stuk vlees dat baat heeft bij een langzame bereiding. In combinatie met de levendige smaak van citroen-gremolata krijg je een gerecht dat niet alleen culinair indruk maakt, maar ook voedzaam is. Hieronder vind je alles wat je moet weten om dit gerecht zelf te maken, inclusief voedingsinformatie, tips voor variaties en suggesties voor je kersttafel.


Ingrediënten voor de Runderschenkel Ossobuco

  • 4 dikke plakken runderschenkel (ongeveer 5 cm dik)
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 wortelen, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 250 ml witte wijn
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn

Ingrediënten voor de Citroen-Gremolata

  • De geraspte schil van 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Een handvol verse peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze voor Runderschenkel Ossobuco

1: Voorbereiden van de Runderschenkel Ossobuco

  1. Haal de runderschenkels een half uur van tevoren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaart.
  2. Dep de schenkels droog met keukenpapier en bestrooi ze royaal met zout en peper aan beide kanten.
  3. Verhit 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel boter in een grote, zware braadpan op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de pan goed heet is voordat je het vlees toevoegt.
  4. Leg de runderschenkels voorzichtig in de pan en bak ze aan beide kanten bruin, dit duurt ongeveer 5-7 minuten per kant. Het vlees moet een mooie goudbruine korst krijgen, maar niet te donker worden. Haal de schenkels uit de pan en leg ze apart op een bord. Tip: Bak het vlees in porties als je pan te klein is om overbevolking te voorkomen, dit zorgt voor een betere korst.

2: Groenten voor de basis van de saus

  1. Voeg, zonder de pan schoon te maken, de fijngehakte ui, wortelen, bleekselderij en knoflook toe aan de pan. Bak de groenten ongeveer 8-10 minuten op middelhoog vuur, tot ze zacht zijn en beginnen te karamelliseren. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  2. Wanneer de groenten mooi goudbruin zijn, voeg je 1 eetlepel bloem toe en roer je alles goed door. Dit zorgt ervoor dat de saus straks mooi bindt. Bak de bloem 1-2 minuten mee om de rauwe bloemsmaak te verwijderen.

3: Blussen met Witte Wijn

  1. Blus de groenten af met de witte wijn. Giet de wijn langzaam in de pan en gebruik een houten lepel om eventuele aangebakken stukjes van de bodem van de pan los te schrapen (dit voegt extra smaak toe aan de saus). Laat de wijn ongeveer 5 minuten inkoken, zodat de alcohol grotendeels verdampt en de saus geconcentreerder wordt.
  2. Voeg vervolgens de tomatenblokjes uit blik toe en roer alles goed door.
  3. Schenk de runderbouillon erbij en breng het geheel op smaak met zout en peper. Voeg daarna de verse kruiden toe: 2 laurierblaadjes, 1 takje tijm, en 1 takje rozemarijn. Roer alles door zodat de smaken goed vermengen.

4: Stoof de Runderschenkel

  1. Leg de aangebraden runderschenkels terug in de pan. Zorg ervoor dat het vlees bijna volledig ondergedompeld is in de saus. Als er niet genoeg vloeistof in de pan zit, kun je wat extra bouillon of water toevoegen.
  2. Breng het geheel aan de kook, zet daarna het vuur laag, en dek de pan af met een goed passend deksel. Laat de runderschenkel ongeveer 2 tot 2,5 uur zachtjes sudderen op laag vuur. Tip: Het vlees is klaar als het zo mals is dat je het met een vork gemakkelijk uit elkaar kunt trekken.
  3. Controleer het gerecht halverwege de kooktijd. Als de saus te veel indikt, kun je wat extra bouillon of water toevoegen om te voorkomen dat het droogkookt. Proef ook regelmatig en pas de smaak aan met zout en peper indien nodig.

5: Bereid de Citroen-Gremolata

  1. Terwijl de Runderschenkel Ossobuco aan het stoven is, kun je de citroen-gremolata voorbereiden. Rasp de schil van 1 citroen (zorg ervoor dat je alleen het gele deel van de schil raspt, niet het bittere wit). Hak 2 teentjes knoflook fijn en snijd een handvol verse peterselie in kleine stukjes.
  2. Meng de citroenschil, knoflook, en peterselie samen in een klein kommetje. Zet dit opzij tot je klaar bent om het gerecht te serveren.

6: Serveren van de Runderschenkel Ossobuco

  1. Haal de runderschenkels voorzichtig uit de pan en leg ze op een serveerschaal. Tip: Als je de saus wilt indikken, laat deze dan zonder deksel nog 10-15 minuten zachtjes inkoken.
  2. Verwijder de laurierblaadjes en de takjes tijm en rozemarijn uit de saus. Giet de saus over de runderschenkels.
  3. Strooi de citroen-gremolata rijkelijk over de bovenkant van het vlees net voor het serveren. Dit geeft een heerlijke frisse tegenhanger aan de rijke, volle smaak van de saus.
  4. Serveer met een bijgerecht naar keuze, zoals risotto alla milanese, aardappelpuree, of knapperig brood.

Voedingsstoffen die veel aanwezig zijn in Runderschenkel Ossobuco

In Runderschenkel Ossobuco zijn er diverse voedingsstoffen die in hoge hoeveelheden aanwezig zijn. Dit maakt het gerecht niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam en energierijk.

Voedingsstof Bron van de voedingswaarde
Eiwit Runderschenkel, runderbouillon
Vet Olijfolie, boter, runderbouillon
Koolhydraten Tomaten, risotto
Vitamine B12 Runderschenkel, runderbouillon
Vitamine B3 (Niacine) Runderschenkel, runderbouillon
Vitamine B6 Runderschenkel, bleekselderij
IJzer Runderschenkel, runderbouillon
Vitamine C Citroen, peterselie
Kalium Tomaten, runderbouillon

Voedingsstoffen die weinig aanwezig zijn in Runderschenkel Ossobuco

Hoewel veel voedingsstoffen in grote hoeveelheden aanwezig zijn, zijn er ook enkele die in kleinere hoeveelheden voorkomen in Runderschenkel Ossobuco.

Voedingsstof Bron van de voedingswaarde
Vitamine B1 (Thiamine) Runderschenkel, wortelen
Vitamine B2 (Riboflavine) Runderschenkel, boter
Vitamine B5 (Pantotheenzuur) Runderschenkel, tomaten
Vitamine B7 (Biotine) Tomaten, wortelen
Vitamine B9 (Foliumzuur) Tomaten, bleekselderij
Calcium Runderschenkel, runderbouillon
Vezels Wortelen, bleekselderij, tomaten, peterselie

Calorieën in Runderschenkel Ossobuco per persoon

Hieronder vind je een overzicht van de calorieën per ingrediënt in een portie Runderschenkel Ossobuco met citroen-gremolata. Dit geeft een idee van de energiewaarde van dit gerecht per persoon.

Ingrediënt Hoeveelheid (g/ml) Calorieën
Runderschenkel 200 500
Olijfolie 20 180
Boter 10 72
Tomaten 100 20
Wortelen 50 20
Bleekselderij 50 8
Runderbouillon 200 80
Risotto 150 195
Citroen 20 6
Peterselie 10 4
Totaal 1085

Dit gerecht bevat in totaal ongeveer 1085 calorieën per portie, wat het een vullend en voedzaam gerecht maakt.


Serveersuggesties

Runderschenkel Ossobuco kan prachtig worden geserveerd met een romige risotto alla milanese, maar ook een zijden aardappelpuree of vers knapperig brood is een heerlijke combinatie. Vergeet niet de citroen-gremolata royaal over het gerecht te strooien voor een frisse, citrusachtige balans tegen de rijke smaken van het gestoofde vlees. Serveer het gerecht met een glas witte wijn of een lichte rode wijn voor de perfecte culinaire ervaring.


Wat Vond Jij van Dit Recept?

Heb je dit recept geprobeerd? Laat ons weten wat je ervan vond! Deel je ervaring in de reacties en laat ons weten of je de smaken van de runderschenkel en de frisse gremolata net zo waardeerde als wij. Heb je aanpassingen gemaakt of extra ingrediënten toegevoegd? We horen het graag!


Alternatieve Ingrediënten

In plaats van runderschenkel kun je ook kalfsschenkel gebruiken voor een traditionelere versie van ossobuco. Voor een extra diepte in de smaak kun je de witte wijn vervangen door rode wijn. Voeg wat citroensap toe aan de saus voor een lichte frisheid. Ook kun je variëren met de groenten, zoals het toevoegen van pastinaak of zoete aardappel voor een andere twist.


Runderschenkel Ossobuco een Kerstgerecht voor een Feestelijke Maaltijd

Dit gerecht is ideaal voor de koude wintermaanden en zorgt voor een verwarmende, hartige maaltijd tijdens de feestdagen. Door de langzame bereiding heb je tijd om van het moment te genieten met je gasten, terwijl de heerlijke geuren van het gerecht door het huis trekken.

Runderschenkel Ossobuco met citroen-gremolata is niet alleen rijk aan smaak, maar ook eenvoudig van tevoren te bereiden. Zo kun je je volledig concentreren op de sfeer en de aankleding van je kersttafel zonder in de keuken te hoeven stressen. Terwijl het vlees langzaam suddert, kun je het kerstdiner voorbereiden en het huis versieren.

Feestelijke Sfeer en Tafeldecoratie

Maak je kerstdiner extra feestelijk door de tafel te versieren met luxe kerstdecoraties. Kies voor een tafelkleed in klassieke kleuren zoals diep rood of smaragdgroen, gecombineerd met gouden bestek en kristallen glazen. Plaats kaarsen in het midden van de tafel voor een warme, uitnodigende sfeer en serveer het gerecht op porseleinen borden om het geheel een verfijnde uitstraling te geven.

Wijnsuggesties voor Kerst

De juiste wijnkeuze kan de smaken van dit gerecht nog beter tot hun recht laten komen. Hier zijn enkele suggesties, afhankelijk van je voorkeur:

  • Witte wijn: Een volle, boterachtige Chardonnay vult de rijke smaak van het gestoofde vlees perfect aan.
  • Rode wijn: Een elegante Barolo of Chianti is een uitstekende keuze voor een kerstdiner, dankzij hun complexe smaakprofielen die goed samengaan met de tomaten-wijnsaus.
  • Feestelijk alternatief: Voor een sprankelende kerstsfeer kun je dit gerecht ook combineren met een champagne of een mousserende wijn zoals een Cava, die de frisse tonen van de citroen-gremolata accentueert.

Wat is Runderschenkel?

Runderschenkel is een snit van de voor- of achterpoten van het rund, die door het hoge collageengehalte ideaal is voor langzame bereidingen zoals stoven. Door het lange kookproces breekt het collageen af tot gelatine, wat bijdraagt aan de rijke smaak en fluweelzachte textuur van het gerecht.

Voordelen van Runderschenkel

Naast de diepe smaak bevat runderschenkel veel voedingsstoffen zoals ijzer, zink, en vitamine B12, wat het een voedzame keuze maakt. Het hoge gehalte aan eiwitten is essentieel voor spierherstel, en het beenmerg voegt extra smaak en waardevolle voedingsstoffen toe, waaronder calcium en fosfor, wat goed is voor de gezondheid van botten en gewrichten.

Verschillende Snitten van Runderschenkel

Er zijn twee hoofdtypes runderschenkel, afhankelijk van waar het vlees vandaan komt:

  1. Voorschenkel: Deze komt van de voorpoten van het rund en heeft een iets vettere structuur. Dit geeft een rijkere smaak aan het gerecht.
  2. Achschenkel: Deze komt van de achterpoten en is wat magerder en taaier, wat extra tijd nodig heeft om zacht te worden. Beide zijn echter perfect voor langzame stoverijen.

Koken met Runderschenkel: Tips voor Succes

  • Afbakken voor smaak: Bak de runderschenkel aan in boter en olijfolie om een mooie korst te creëren die de smaken vasthoudt tijdens het stoven.
  • Langzaam garen: Door het vlees langzaam te stoven in een smaakvolle bouillon of saus wordt het botermals. Dit duurt meestal 2 tot 3 uur, maar het resultaat is het wachten waard.
  • Smaakversterkers: Voeg extra kruiden toe zoals tijm, rozemarijn, en laurier voor meer diepte. De toevoeging van groenten zoals wortelen, bleekselderij, en tomaten zorgt voor een rijkere smaak en textuur.

Runderschenkel en Duurzaamheid

Door gebruik te maken van snitten zoals runderschenkel, die minder vaak worden gekozen, draag je bij aan duurzaam koken. Dit stuk vlees is vaak goedkoper en zorgt ervoor dat het hele dier optimaal wordt benut, wat voedselverspilling vermindert. Daarnaast is het rijk aan smaak, wat het een uitstekende keuze maakt voor mensen die verantwoord en smaakvol willen koken.


Het Ideale Gerecht voor Feestelijke Gelegenheden

Runderschenkel Ossobuco met citroen-gremolata is een gerecht dat indruk maakt, of het nu tijdens een kerstdiner of een speciale gelegenheid wordt geserveerd. De combinatie van botermals vlees, rijke saus en frisse gremolata maakt het een onvergetelijke culinaire ervaring. Door dit gerecht voor te bereiden, creëer je niet alleen een heerlijke maaltijd, maar ook een herinnering die je gasten nog lang bij zal blijven.

Ben je klaar om dit feestelijke gerecht uit te proberen? Nodig je vrienden en familie uit, volg dit recept, en geniet van een maaltijd die zowel hartverwarmend als verfijnd is. Deel je ervaring met ons – we kunnen niet wachten om te zien hoe jouw Runderschenkel Ossobuco eruitziet!

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *