...

Home » Recepten » Ontbijt » Eggs Benedict met Champignons en Gorgonzola
Eggs Benedict met Champignons

Eggs Benedict met Champignons en Gorgonzola

Eggs Benedict is een klassiek ontbijt- of brunchgerecht, maar in dit recept geven we het een gedurfde draai met pittige Gorgonzola en gesauteerde champignons. Deze versie is perfect voor de liefhebber van uitgesproken smaken en zorgt voor een indrukwekkend begin van de dag.

Ingrediënten

  • Gepocheerde eieren
  • Engelse muffin, gehalveerd en licht geroosterd
  • Gesauteerde champignons (bij voorkeur kastanjechampignons)
  • Gorgonzola (naar smaak)
  • Hollandaisesaus

Bereidingswijze Eggs Benedict met Champignons

1. Voorbereiding van de ingrediënten

Begin met het verzamelen van alle ingrediënten die je nodig hebt: gepocheerde eieren, Engelse muffins, champignons, Gorgonzola, en Hollandaisesaus. Zorg ervoor dat de eieren vers zijn, de muffins vers of licht geroosterd, en de champignons schoon en in plakjes gesneden. Zet alle ingrediënten binnen handbereik, zodat je makkelijk kunt werken.

2. Eieren pocheren

Vul een grote pan met water en breng het aan de kook. Voeg een scheutje azijn toe aan het water, dit helpt de eiwitten sneller te stollen. Verlaag het vuur zodat het water net onder het kookpunt blijft (zachtjes borrelt). Breek elk ei in een klein kopje en laat het voorzichtig in het water glijden. Pocheer de eieren ongeveer 3-4 minuten voor een zachte dooier, of iets langer als je de dooier liever iets steviger hebt. Haal de gepocheerde eieren met een schuimspaan uit het water en laat ze even uitlekken op keukenpapier.

3. Engelse muffins bereiden

Terwijl de eieren pocheren, snijd je de Engelse muffins doormidden en rooster ze lichtjes totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Het roosteren geeft de muffins een stevige basis voor de toppings en zorgt voor een aangename textuur in het gerecht.

4. Champignons sauteren

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een klontje boter toe. Zodra de boter gesmolten is en begint te schuimen, voeg je de plakjes champignons toe. Sauteer de champignons totdat ze goudbruin en zacht zijn, dit duurt ongeveer 5-7 minuten. Breng de champignons op smaak met een snufje zout en peper. Haal ze van het vuur en houd ze warm tot je klaar bent om het gerecht te assembleren.

5. Samenstellen van de Eggs Benedict

Leg op elk bord twee gehalveerde en geroosterde Engelse muffins. Verdeel de gesauteerde champignons gelijkmatig over de muffins, dit vormt de basislaag van je Eggs Benedict. Plaats voorzichtig een gepocheerd ei bovenop de champignons op elke muffinhelft. Zorg ervoor dat de eieren intact blijven, zodat de dooier niet vroegtijdig uitloopt.

6. Gorgonzola en Hollandaisesaus toevoegen

Verdeel een royale hoeveelheid Gorgonzola over de gepocheerde eieren. De warmte van de eieren zal de Gorgonzola lichtjes doen smelten, wat zorgt voor een heerlijke, romige textuur en een pittige smaak. Giet vervolgens een flinke lepel warme Hollandaisesaus over elk ei. De romige saus voegt een rijke, boterachtige smaak toe die perfect samenwerkt met de pittige Gorgonzola en de aardse champignons.

7. Serveren en genieten

Werk het gerecht af met een snufje versgemalen zwarte peper en eventueel een paar takjes verse kruiden zoals bieslook of peterselie voor een frisse touch. Serveer de Eggs Benedict direct, terwijl ze nog warm zijn. Dit gerecht is perfect voor een luxe ontbijt of brunch en zal zeker indruk maken op je gasten met zijn verfijnde smaken en prachtige presentatie.

Voedingsstoffen in aanzienlijke hoeveelheden

Eggs Benedict met Champignons en Gorgonzola is rijk aan eiwitten, vetten, vezels, calcium, en ijzer. De eieren en Gorgonzola leveren belangrijke voedingsstoffen voor spierherstel en verzadiging, terwijl B-vitamines en mineralen bijdragen aan energie en botgezondheid. Dit maakt het gerecht zowel smakelijk als voedzaam, perfect voor een luxe brunch.

Voedingsstof Bronnen in het gerecht
Eiwit Gepocheerde eieren, Gorgonzola, Engelse muffin
Vetten Gorgonzola, Hollandaisesaus, eieren
Koolhydraten Engelse muffin
Vezels Champignons, Engelse muffin
Calcium Gorgonzola
IJzer Champignons, eieren
Vitamine D Gepocheerde eieren
Vitamine B2 Gepocheerde eieren, champignons, Gorgonzola
Vitamine B3 Champignons, eieren, Engelse muffin
Vitamine B5 Eieren, champignons, Gorgonzola
Vitamine B6 Champignons, eieren
Vitamine B12 Eieren, Gorgonzola
Fosfor Gorgonzola, eieren
Zink Eieren, champignons, Gorgonzola

Voedingsstoffen in kleinere hoeveelheden

Eggs Benedict met Champignons bevat ook kleinere hoeveelheden voedingsstoffen zoals vitamine B1, B7, B9 en omega-3 vetzuren. Hoewel minder prominent aanwezig, dragen ze bij aan de algehele voedingswaarde door ondersteuning van de stofwisseling, huidgezondheid en hartfunctie. Deze extra voedingsstoffen maken het gerecht nog voedzamer.

Voedingsstof Bronnen in het gerecht
Vitamine B1 (Thiamine) Engelse muffin, champignons
Vitamine B7 (Biotine) Eieren, champignons
Vitamine B9 (Foliumzuur) Eieren, champignons, Engelse muffin
Omega-3 vetzuren Gepocheerde eieren (in zeer kleine hoeveelheden)

Calorieën per persoon: Eggs Benedict met Champignons

Een portie Eggs Benedict met Champignons en Gorgonzola bevat ongeveer 722 calorieën. Dit aantal is afkomstig van de combinatie van gepocheerde eieren, Engelse muffin, Gorgonzola, champignons, Hollandaisesaus, en een beetje boter. Het is een voedzame, maar calorierijke keuze, ideaal voor een stevige brunch.

Ingrediënt Hoeveelheid per persoon Calorieën
Gepocheerde eieren 2 stuks 140 kcal
Engelse muffin 1 hele muffin (2 helften) 120 kcal
Gesauteerde champignons 100 gram 22 kcal
Gorgonzola 30 gram 120 kcal
Hollandaisesaus 60 ml (ca. 4 eetlepels) 250 kcal
Boter (voor champignons) 10 gram 70 kcal
Totaal per persoon 722 kcal

Deze drie tabellen geven een volledig beeld van de voedingswaarde van dit gerecht, inclusief de calorieën en de verdeling van belangrijke voedingsstoffen. Dit maakt het gerecht niet alleen lekker, maar ook inzichtelijk wat betreft de voeding die het biedt. Probeer dit smaakvolle gerecht en geniet van een brunch met een twist!

Conclusie Eggs Benedict met Champignons

Eggs Benedict met Champignons en Gorgonzola is een verfijnde en gedurfde variant op een klassiek brunchgerecht. Met de rijke smaken van Gorgonzola, de aardse tonen van gesauteerde champignons, en de romige Hollandaisesaus biedt dit gerecht een heerlijke combinatie van texturen en smaken die elke fijnproever zal waarderen. Hoewel het een wat calorierijk gerecht is, levert het een breed scala aan belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan een gebalanceerde maaltijd. Of je nu indruk wilt maken op gasten of jezelf wilt trakteren op iets speciaals, deze versie van Eggs Benedict is een geweldige keuze die je zeker vaker wilt maken. Eet smakelijk!

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *