...
Home » Blog » Dessert » Sticky Toffee Pudding: Een Brits dessert met een vochtige dadelspongecake overgoten met een hete toffeesaus
Sticky Toffee Pudding Een Brits dessert met een vochtige dadelspongecake overgoten met een hete toffeesaus

Sticky Toffee Pudding: Een Brits dessert met een vochtige dadelspongecake overgoten met een hete toffeesaus

Sticky Toffee Pudding is een klassiek Brits dessert dat geliefd is om zijn rijke, zoete smaak en decadente textuur. Dit dessert bestaat uit een vochtige dadelspongecake, die overgoten wordt met een weelderige hete toffeesaus. Perfect voor koude avonden of wanneer je gewoon zin hebt in iets speciaals. In deze blog deel ik een eenvoudig recept zodat je deze heerlijke traktatie thuis kunt maken.

Ingrediënten Sticky Toffee Pudding

Voor de dadelspongecake:

 • 200 gram ontpitte dadels, grof gehakt
 • 250 ml kokend water
 • 1 theelepel baking soda
 • 100 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
 • 150 gram bruine basterdsuiker
 • 2 grote eieren
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 theelepel vanille-extract

Voor de toffeesaus:

 • 200 gram ongezouten boter
 • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 300 ml slagroom
 • 1 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze Sticky Toffee Pudding

Voorbereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Vet een ovenschaal of puddingvorm in en bekleed deze met bakpapier.

Maak de dadelspongecake

 1. Doe de gehakte dadels in een kom en giet het kokende water eroverheen. Voeg de baking soda toe en laat dit 10 minuten staan. Dit zorgt ervoor dat de dadels zacht worden.
 2. Klop de boter en bruine basterdsuiker samen tot een luchtige massa. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten.
 3. Voeg één voor één de eieren toe, en klop goed na elk ei.
 4. Roer het vanille-extract erdoor.
 5. Voeg het zelfrijzend bakmeel geleidelijk toe en meng goed.
 6. Roer de dadels (inclusief het water) door het beslag tot alles goed gemengd is.
 7. Giet het beslag in de voorbereide ovenschaal en bak het in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten, of totdat een satéprikker er schoon uitkomt.

Maak de toffeesaus

 1. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
 2. Voeg de lichtbruine basterdsuiker toe en roer tot het volledig is opgelost.
 3. Giet de slagroom erbij en breng het mengsel aan de kook. Laat het 3-4 minuten zachtjes koken, totdat de saus dikker wordt.
 4. Haal de pan van het vuur en roer het vanille-extract erdoor.

Serveer de Sticky Toffee Pudding

 1. Snijd de dadelspongecake in porties en plaats deze op dessertborden.
 2. Giet de hete toffeesaus royaal over elke portie.
 3. Serveer eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor extra decadentie.

Conclusie Sticky Toffee Pudding

Sticky Toffee Pudding is een verrukkelijk dessert dat gegarandeerd indruk zal maken op je gasten. De combinatie van de vochtige dadelspongecake en de rijke toffeesaus is simpelweg onweerstaanbaar. Probeer dit recept uit en geniet van een stukje Britse desserttraditie bij jou thuis!

Geschiedenis van Sticky Toffee Pudding

Sticky Toffee Pudding, een van de meest geliefde Britse desserts, heeft een relatief recente oorsprong in vergelijking met andere traditionele Britse gerechten. Het exacte ontstaan is enigszins omstreden, maar het dessert wordt algemeen beschouwd als een creatie uit de jaren 1970.

Het Ontstaan

De eerste bekende versies van Sticky Toffee Pudding worden vaak toegeschreven aan Francis Coulson en Robert Lee, eigenaars van het beroemde Sharrow Bay Country House Hotel in het Lake District, Engeland. Ze introduceerden het gerecht in hun menu in de jaren 1970, en het werd al snel een favoriet onder hun gasten. Coulson en Lee beweerden dat ze het recept hadden gekregen van een Canadese vliegenier tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Canadese Connectie

Volgens een andere populaire theorie kwam het recept oorspronkelijk uit Canada. Het verhaal gaat dat twee Canadese piloten het recept naar Engeland brachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit verhaal blijft echter grotendeels onbevestigd en berust voornamelijk op mondelinge overlevering.

Traditionele Bereiding van de Sticky Toffee Pudding

Het succes van Sticky Toffee Pudding ligt in de eenvoud en de kwaliteit van de ingrediënten. De basis van het dessert is een vochtige dadelspongecake, die zijn rijke smaak en textuur krijgt door het gebruik van dadels. De cake wordt vervolgens overgoten met een decadente toffeesaus, gemaakt van boter, suiker, en room. Vaak wordt het dessert geserveerd met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom.

Variaties

Hoewel het oorspronkelijke recept weinig variaties kent, hebben chefs en thuiskoks door de jaren heen hun eigen twists gegeven aan het gerecht. Enkele populaire variaties zijn het toevoegen van noten aan de cake of het gebruik van een scheutje sterke drank zoals rum of brandy in de saus.

Culturele Betekenis Sticky Toffee Pudding

In de loop der jaren is Sticky Toffee Pudding uitgegroeid tot een symbool van Britse desserttraditie. Het is een vast onderdeel geworden van menukaarten in pubs en restaurants door het hele land en wordt vaak gezien als een ultiem comfort food.

Internationaal Succes

De populariteit van Sticky Toffee Pudding heeft ook grenzen overschreden. Het dessert wordt nu wereldwijd geserveerd, van luxe restaurants in New York tot gezellige cafés in Sydney. De rijke, geruststellende smaken hebben het een favoriet gemaakt bij mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Conclusie

Sticky Toffee Pudding is een dessert met een relatief korte, maar rijke geschiedenis. Het combineert eenvoudige ingrediënten met een uitzonderlijke smaak, waardoor het een geliefde klassieker is geworden. Of je nu in een gezellige Britse pub zit of thuis aan je eigen tafel, dit dessert blijft een favoriet voor velen.

Affogato: Een Eenvoudig Italiaans Dessert(Opent in een nieuwe browsertab)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.