...
Home » Blog » Dessert » Pear Belle Helene: Een Klassiek Frans Dessert
Pear Belle Helene

Pear Belle Helene: Een Klassiek Frans Dessert

Pear Belle Helene is een elegant en klassiek Frans dessert dat perfect is voor een speciale gelegenheid. Deze heerlijke combinatie van gestoofde peren, vanille-ijs en warme chocoladesaus zorgt voor een onvergetelijke culinaire ervaring. In dit recept leer je hoe je dit smakelijke dessert stap voor stap kunt bereiden.

Ingrediënten Pear Belle Helene

Gestoofde peren:

 • 4 stevige peren (bij voorkeur Conference of Bosc)
 • 1 liter water
 • 200 gram suiker
 • 1 vanillestokje
 • 1 kaneelstokje (optioneel)
 • 1 citroen

Voor de chocoladesaus:

 • 200 gram pure chocolade
 • 200 ml slagroom
 • 50 gram suiker
 • 1 theelepel vanille-extract

Voor serveren:

 • Vanille-ijs

Voorbereiding Pear Belle Helene

Peren Stoven

 1. Schil de peren: Begin met het schillen van de peren, maar laat de steeltjes eraan voor een mooie presentatie. Snijd de onderkant van elke peer recht af zodat ze rechtop kunnen staan.
 2. Maak de stoofsiroop: Breng in een grote pan het water aan de kook samen met de suiker, het vanillestokje (gespleten en zaadjes eruit geschraapt), het kaneelstokje en de schil van de citroen. Roer tot de suiker is opgelost.
 3. Stoof de peren: Voeg de peren toe aan de siroop en laat ze op een laag vuur ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn, maar nog wel hun vorm behouden. Test de gaarheid door er met een mes in te prikken; het mes moet gemakkelijk door de peer glijden.
 4. Afkoelen: Haal de pan van het vuur en laat de peren afkoelen in de siroop. Dit kan een paar uur duren, of je kunt ze een nacht in de koelkast laten staan voor een intensere smaak.

Chocoladesaus Bereiden

 1. Smelt de chocolade: Breek de pure chocolade in stukjes en doe deze in een hittebestendige kom.
 2. Verwarm de slagroom: Verwarm in een pan de slagroom samen met de suiker en het vanille-extract tot net onder het kookpunt.
 3. Maak de saus: Giet de hete slagroom over de chocolade en laat het een minuut staan. Roer vervolgens tot een gladde saus. Als de saus te dik is, kun je een beetje extra warme slagroom of melk toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken.

Serveren

 1. Bereid de borden: Plaats een gestoofde peer op elk bord.
 2. Voeg vanille-ijs toe: Schep een bolletje vanille-ijs naast de peer.
 3. Overgiet met chocoladesaus: Giet de warme chocoladesaus over de peer en het ijs.
 4. Garneer: Voor een extra vleugje elegantie kun je het dessert garneren met een takje munt of een paar geschaafde amandelen.

Conclusie Pear Belle Helene

Pear Belle Helene is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een feest voor de smaakpapillen. De zachte, zoete peren gecombineerd met romig vanille-ijs en rijke chocoladesaus maken dit dessert tot een echte klassieker. Perfect om indruk te maken op je gasten of om jezelf te trakteren op iets bijzonders. Bon appétit!

Geschiedenis van Pear Belle Helene

Pear Belle Helene, een van de meest iconische desserts uit de Franse keuken, werd voor het eerst gecreëerd door de beroemde Franse chef-kok Auguste Escoffier in het einde van de 19e eeuw. Escoffier, ook wel bekend als de koning van de chef-koks en de chef-kok van de koningen, staat bekend om zijn innovatieve en verfijnde benadering van de culinaire kunst. Het dessert werd vernoemd naar de opera “La Belle Hélène” van Jacques Offenbach, die in 1864 in première ging. Escoffier wilde een gerecht creëren dat net zo verfijnd en elegant was als de operette zelf.

Ingrediënten en Bereidingswijze

Het originele recept van Pear Belle Helene bestaat uit gestoofde peren die worden geserveerd met vanille-ijs en overgoten met een warme chocoladesaus. De peren worden vaak in een eenvoudige siroop van suiker, water, vanille en citroenschil gestoofd, waardoor ze hun natuurlijke smaak behouden en een delicate zoetheid krijgen. Het gerecht wordt afgemaakt met een rijke chocoladesaus, die een perfecte balans biedt tussen de zoetheid van de peren en de romigheid van het vanille-ijs.

Culturele Betekenis ‘Pear Belle Helene’

Sinds zijn creatie heeft Pear Belle Helene een belangrijke plaats ingenomen in de Franse culinaire cultuur. Het dessert symboliseert de elegantie en verfijning van de Franse keuken en wordt vaak geserveerd tijdens formele diners en feestelijke gelegenheden. Het gerecht heeft door de jaren heen verschillende interpretaties en variaties ondergaan, maar de kern van het recept blijft trouw aan de originele creatie van Escoffier.

Internationale Bekendheid

Pear Belle Helene heeft zijn weg gevonden naar de harten en keukens van mensen over de hele wereld. Het dessert wordt niet alleen in Frankrijk, maar ook in vele andere landen gewaardeerd. Veel internationale restaurants hebben hun eigen versie van Pear Belle Helene op hun menu staan, waardoor het een wereldwijd geliefd dessert is geworden.

Conclusie

Pear Belle Helene blijft een tijdloos dessert dat zowel door zijn eenvoud als door zijn verfijning indruk maakt. Het is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van de Franse keuken en een bewijs van de creatieve genialiteit van Auguste Escoffier. Of het nu wordt geserveerd tijdens een formeel diner of als een speciale traktatie thuis, Pear Belle Helene blijft een geliefd en bewonderd dessert.

Affogato: Een Eenvoudig Italiaans Dessert(Opent in een nieuwe browsertab)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.