...
Home » Blog » Dessert » Gegrilde Ananas met Kaneelsuiker: Een Verrassend Zoet Dessert of Bijgerecht voor je BBQ
Gegrilde Ananas

Gegrilde Ananas met Kaneelsuiker: Een Verrassend Zoet Dessert of Bijgerecht voor je BBQ

De zomer is in volle gang, en dat betekent tijd voor BBQ’s en buiten dineren. Terwijl we vaak denken aan hartige gerechten zoals gegrilde vlees en groenten, kan een zoete tegenhanger een verrassend en heerlijk element aan je BBQ-menu toevoegen. Gegrilde ananas met kaneelsuiker is zo’n traktatie die niet alleen als dessert kan dienen, maar ook fantastisch samengaat met hartige BBQ-gerechten. Laten we duiken in dit eenvoudige maar smaakvolle recept de Gegrilde Ananas.

Ingrediënten Gegrilde Ananas

Voor de Gegrilde Ananas heb je slechts een paar ingrediënten nodig:

 • 1 rijpe ananas
 • 2 eetlepels kristalsuiker
 • 1 theelepel gemalen kaneel
 • Optioneel: een snufje gemalen nootmuskaat
 • Optioneel: honing of ahornsiroop voor extra zoetheid

Benodigdheden Gegrilde Ananas

 • BBQ of grillpan
 • Scherp mes
 • Snijplank
 • Kwastje voor honing of ahornsiroop (optioneel)

Voorbereiding Gegrilde Ananas

1. Ananas Voorbereiden

Begin met het voorbereiden van de ananas. Snijd de boven- en onderkant van de ananas af en verwijder de schil door deze in stroken van boven naar beneden af te snijden. Zorg ervoor dat je de ‘ogen’ van de ananas ook verwijdert. Snijd de ananas vervolgens in plakjes van ongeveer 1 cm dik.

2. Kaneelsuiker Maken

Meng de kristalsuiker met de gemalen kaneel in een kom. Als je van een extra vleugje smaak houdt, kun je ook een snufje gemalen nootmuskaat toevoegen.

Gegrilde Ananas grillen

3. Verwarm de Grill

Verwarm je BBQ of grillpan voor op middelhoge temperatuur. Als je een BBQ gebruikt, zorg dan dat de kolen gelijkmatig zijn verdeeld voor een constante warmte.

4. Ananas Bestrijken

Bestrijk de ananasschijven aan beide zijden met de kaneelsuikermix. Voor extra zoetheid kun je de ananas ook licht bestrijken met honing of ahornsiroop voordat je de kaneelsuiker toevoegt.

5. Grillen maar!

Plaats de ananasschijven op de voorverwarmde grill. Grill de ananas ongeveer 2-3 minuten per kant, totdat ze mooie grillstrepen hebben en de suiker begint te karameliseren. Pas op dat de suiker niet verbrandt, want dat kan een bittere smaak geven.

Serveren van de Gegrilde Ananas

Serveer de gegrilde ananas warm, direct van de grill. Dit gerecht kan op verschillende manieren geserveerd worden:

 • Als dessert: Serveer met een bolletje vanille-ijs of een klodder slagroom.
 • Als bijgerecht: Combineer met hartige BBQ-gerechten zoals gegrilde kip, varkensvlees of zelfs bij een pittige BBQ-saus.
 • Als topping: Voeg toe aan een salade voor een zoete twist of gebruik als topping op je favoriete BBQ-burger.

Conclusie Gegrilde Ananas

Gegrilde ananas met kaneelsuiker is een eenvoudig, snel en heerlijk gerecht dat een onverwachte zoete toets aan je BBQ-menu toevoegt. Het is veelzijdig genoeg om zowel als dessert als bijgerecht te dienen, en het is gegarandeerd een hit bij je volgende zomerse bijeenkomst. Probeer het eens en geniet van de perfecte balans tussen zoet en hartig!

De Herkomst en Geschiedenis van de Ananas

De ananas is een tropische vrucht die geliefd is over de hele wereld vanwege zijn zoete en sappige smaak. De geschiedenis van deze vrucht is rijk en fascinerend, en begint in de tropische gebieden van Zuid-Amerika. Laten we eens kijken naar de oorsprong en verspreiding van de ananas door de eeuwen heen.

Oorsprong van de Ananas Gegrild

De ananas (Ananas comosus) is inheems in de tropische regio’s van Zuid-Amerika, met name in het gebied dat nu bekendstaat als Paraguay en het zuiden van Brazilië. De inheemse volkeren van deze regio’s verbouwden en consumeerden de ananas lang voordat de Europeanen het continent ontdekten. De vrucht was een belangrijk onderdeel van hun dieet en cultuur.

De Naam ‘Ananas’

De naam “ananas” komt van het Tupi-woord “nanas,” wat “uitstekende vrucht” betekent. Deze inheemse taal werd gesproken door de Tupi-Guarani, een van de grootste inheemse groepen in Brazilië. Toen Europese ontdekkingsreizigers de vrucht voor het eerst tegenkwamen, namen ze deze naam over.

Verspreiding naar de Rest van de Wereld

Ontdekking door Europeanen

De eerste Europese ontdekking van de ananas wordt toegeschreven aan Christoffel Columbus, die de vrucht tegenkwam tijdens zijn tweede reis naar de Nieuwe Wereld in 1493. Hij bracht enkele ananassen terug naar Europa, waar ze meteen een sensatie werden vanwege hun unieke smaak en exotische uitstraling.

Cultivatie in Europa en Azië

Hoewel de ananas aanvankelijk een zeldzaamheid was in Europa, begonnen de Europeanen al snel te experimenteren met het kweken van de vrucht in hun kassen. In de 16e eeuw introduceerden de Spanjaarden en Portugezen de ananas ook in hun koloniën in Azië en Afrika, waar de vrucht goed gedijde in de tropische klimaten.

De Ananas als Symbool

In de 17e en 18e eeuw werd de ananas in Europa een symbool van luxe en gastvrijheid. Het was een kostbare vrucht, vaak gebruikt als pronkstuk op banketten en feesten van de adel en rijke kooplieden. De ananas werd zo kostbaar dat hij soms werd verhuurd als decoratie voor een enkele avond.

Architectonisch Symbool

De populariteit van de ananas leidde ook tot zijn integratie in de architectuur. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten werden ananasvormige decoraties een symbool van gastvrijheid en welkom. Dit is nog steeds te zien in architectonische details zoals deurkloppers en tuinornamenten.

Moderne Productie en Gebruik

Vandaag de dag worden ananassen wereldwijd geteeld, met grote productiecentra in landen zoals Thailand, de Filipijnen, India, en Costa Rica. De moderne teeltmethoden en verbeterde transportmogelijkheden hebben de ananas toegankelijk gemaakt voor mensen over de hele wereld.

Culinaire Toepassingen

De ananas wordt tegenwoordig op talloze manieren gebruikt in de keuken, van verse consumptie tot ingeblikte producten, sap, en als ingrediënt in diverse gerechten en desserts. Het is een essentieel onderdeel geworden van vele keukens, en zijn veelzijdigheid wordt overal ter wereld gewaardeerd.

De geschiedenis van de ananas is een boeiende reis van een lokale vrucht in Zuid-Amerika naar een wereldwijd geliefde lekkernij. Of je hem nu eet als een zoet dessert, in hartige gerechten, of gewoon vers, de ananas blijft een symbool van tropische smaak en gastvrijheid.

Gegrilde Aubergine met Tahinisaus(Opent in een nieuwe browsertab)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.