...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Pompoenravioli met Saliebotersaus – Een Herfstige Delicatesse
Pompoenravioli

Pompoenravioli met Saliebotersaus – Een Herfstige Delicatesse

Er is niets dat meer warmte en comfort uitstraalt dan een bord huisgemaakte ravioli, gevuld met zachte pompoenpuree en overgoten met een rijke, geurige saliebotersaus. Dit verfijnde gerecht, beter bekend als Pompoenravioli, brengt de smaken van de herfst samen in een perfecte harmonie van zoet, romig en hartig.

Ingrediënten voor Pompoenravioli

Het deeg:

  • 300 g bloem
  • 3 grote eieren
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 400 g pompoenpuree (vers of uit blik)
  • 100 g ricotta
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak

Voor de saliebotersaus:

  • 100 g boter
  • 8-10 verse salieblaadjes
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas (voor garnering)

Bereiding van de Pompoenravioli

Raviolideeg Maken

Begin met het maken van het raviolideeg. Zeef de bloem op een schoon werkblad en maak een kuiltje in het midden. Klop de eieren los en voeg ze toe aan het kuiltje, samen met een snufje zout. Meng langzaam de bloem met de eieren tot er een glad en elastisch deeg ontstaat. Kneed het deeg gedurende 10 minuten en laat het rusten in plasticfolie voor minimaal 30 minuten.

Pompoenvulling Voorbereiden

Voor de vulling van de ravioli, meng je de pompoenpuree met de ricotta, Parmezaanse kaas, nootmuskaat, zout en peper. Zorg ervoor dat de vulling romig maar stevig is, zodat deze goed in de ravioli blijft zitten tijdens het koken.

Ravioli Vormen

Rol het deeg uit tot een dunne lap en verdeel kleine hoopjes van de pompoenvulling op de helft van het deeg. Vouw de andere helft van het deeg over de vulling en druk de randen goed aan om de ravioli te vormen. Gebruik een raviolisnijder of een scherp mes om de ravioli los te snijden. Zorg ervoor dat de randen goed gesloten zijn, zodat de vulling er niet uitloopt tijdens het koken.

Saliebotersaus Maken

Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur. Voeg de verse salieblaadjes toe en bak deze zachtjes tot ze knapperig worden en de boter een nootachtige geur krijgt. Haal de pan van het vuur en zet de saus opzij terwijl je de ravioli kookt.

Pompoenravioli Koken

Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Kook de pompoenravioli in porties gedurende 3-4 minuten, of totdat ze boven komen drijven. Laat ze goed uitlekken en verdeel ze over de borden.

Serveer en Geniet de Pompoenravioli

Giet de warme saliebotersaus over de ravioli en garneer met extra geraspte Parmezaanse kaas. Deze heerlijke pompoenravioli is perfect voor een diner waarbij je indruk wilt maken met de smaken van de herfst.


Voedingsstoffen die veel aanwezig zijn in Pompoenravioli met Saliebotersaus

In dit gerecht komen een aantal voedingsstoffen veel voor, zoals vetten en vitamine A door de boter en pompoen, wat het gerecht voedzaam en smaakvol maakt.

Voedingsstof Bron van Nutrient
Calorieën Pompoen, ravioli deeg, boter
Vetten Boter, Parmezaanse kaas
Verzadigde vetten Boter, Parmezaanse kaas
Koolhydraten Ravioli deeg, pompoen
Vitamine A Pompoen
Calcium Parmezaanse kaas
Vitamine B2 (Riboflavine) Parmezaanse kaas, ravioli deeg
Vitamine B6 Pompoen, ravioli deeg
Vitamine B12 Parmezaanse kaas

Voedingsstoffen die weinig aanwezig zijn in Pompoenravioli met Saliebotersaus

Hoewel het gerecht rijk is aan voedingsstoffen, zijn sommige zoals eiwitten en vezels in kleinere hoeveelheden aanwezig. Dit kan variëren op basis van de gekozen ingrediënten.

Voedingsstof Bron van Nutrient
Eiwitten Ravioli deeg, Parmezaanse kaas
Vezels Pompoen
Vitamine B1 (Thiamine) Ravioli deeg, pompoen
Vitamine B3 (Niacine) Pompoen, ravioli deeg
Vitamine B5 (Pantotheenzuur) Pompoen, Parmezaanse kaas
Vitamine B9 (Foliumzuur) Ravioli deeg, pompoen
IJzer Ravioli deeg, pompoen

Calorieën in Pompoenravioli met Saliebotersaus

Het aantal calorieën in dit gerecht is verdeeld over de verschillende ingrediënten. Hieronder zie je een overzicht van de calorieën per ingrediënt en het totaal per persoon.

Ingrediënt Hoeveelheid per persoon Calorieën per hoeveelheid
Ravioli deeg 100 g 290 kcal
Pompoenpuree 80 g 34 kcal
Ricotta 30 g 52 kcal
Parmezaanse kaas 20 g 84 kcal
Boter (voor saus) 20 g 144 kcal
Salie 2-3 blaadjes 2 kcal

Totaal aantal calorieën per persoon: 606 kcal


Serveersuggesties

Deze pompoenravioli met saliebotersaus komt prachtig tot zijn recht met een frisse groene salade en een glas witte Chardonnay. De boterige saus en de zachte pompoenvulling worden mooi in balans gebracht door de knapperige en frisse texturen van de salade. Serveer het gerecht met knapperig stokbrood om de saus mee op te nemen.

Aanvullende groenten

Voor een extra dimensie aan dit gerecht, kun je geroosterde groenten zoals spinazie of courgette serveren. Dit voegt niet alleen kleur toe aan de presentatie, maar ook extra voedingsstoffen.


Wat Vond Jij van Dit Recept?

We zijn benieuwd wat je van deze pompoenravioli met saliebotersaus vond! Heb je nog aanpassingen gemaakt of alternatieve ingrediënten gebruikt? Deel je ervaring met ons in de reacties!


Alternatieve Ingrediënten

Als je geen salieblaadjes hebt, kun je verse tijm gebruiken voor een iets andere, maar even heerlijke saus. Voor een zoetere vulling kun je een eetlepel ahornsiroop aan de pompoenpuree toevoegen. Voor een rijkere smaak kan de ricotta worden vervangen door mascarpone.

Glutenvrije optie: Vervang het raviolideeg door een glutenvrij alternatief, zoals een deeg op basis van rijstmeel of amandelmeel.


Kerstspecial: Een Gouden Gerecht voor de Feestdagen

Tijdens de kerstperiode willen we allemaal genieten van luxe gerechten die de feestvreugde vergroten. Deze pompoenravioli met saliebotersaus is een perfecte keuze voor een verfijnd kerstdiner. De gouden kleuren van de pompoen en de romige saus zorgen voor een feestelijke presentatie en de warme smaken passen goed bij de winterse gezelligheid.

Kerstmenu Ideeën

Voor een compleet kerstmenu kun je deze pompoenravioli serveren als hoofdgerecht, voorafgegaan door een lichte groene salade of gerookte zalm. Sluit het diner af met een klassieke tiramisu of een feestelijke bûche de Noël om de maaltijd in stijl af te ronden.

Extra Kerstsuggesties

Wil je een speciale kersttwist aan het gerecht toevoegen? Serveer het met een vleugje cranberrycompote aan de zijkant voor een zoet-zuur contrast dat perfect past bij de feestdagen.

Kersttafeldecoratie

Kies voor goudkleurige accenten op de tafel, zoals gouden servetringen en bestek, die perfect passen bij de warme kleuren van de pompoenravioli. Voeg enkele kaarsen en een groene kersttak aan de tafel toe voor een extra feestelijke sfeer.

Kerstrecepten voor Inspiratie

  • Gegratineerde Oesters met een vleugje champagne
  • Kalkoen met Cranberrysaus en geroosterde groenten
  • Geroosterde Lamsrack met een kruidenkorst en rode wijnsaus
  • Gebakken Camembert met een zoete vijgencompote

Deze gerechten, in combinatie met de pompoenravioli, zorgen voor een ultiem feestelijk kerstdiner dat je gasten niet snel zullen vergeten.


Met deze veelzijdige en rijke pompoenravioli met saliebotersaus creëer je een warme en verfijnde sfeer, perfect voor zowel een doordeweeks diner als een feestelijke kerstmaaltijd.

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *