...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Langzaam Gegaarde Varkenswangetjes met Kruidige Tomatensaus
Varkenswangetjes

Langzaam Gegaarde Varkenswangetjes met Kruidige Tomatensaus

Langzaam gegaarde varkenswangetjes zijn een culinaire traktatie die smelt op de tong. In dit recept worden de varkenswangetjes gegaard in een rijke kruidige tomatensaus en geserveerd met romige polenta. Het gerecht is perfect voor een speciale gelegenheid en biedt een verfijnde smaakervaring. Dit recept is ideaal voor kerst en andere feestelijke momenten waarbij je indruk wilt maken op je gasten.

Ingrediënten voor Langzaam Gegaarde Varkenswangetjes

  • 800 g varkenswangetjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 2 wortels, in kleine blokjes
  • 400 g tomatenblokjes
  • 200 ml runderbouillon
  • 100 ml rode wijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 250 g polenta
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 el boter

Bereiding van de Varkenswangetjes

Stap 1: Voorbereiding van de Varkenswangetjes

Kruid de varkenswangetjes royaal met zout en peper. Verhit de olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur en schroei de varkenswangetjes aan alle kanten goudbruin aan. Haal ze uit de pan en zet apart.

Stap 2: De Basis voor de Kruidige Tomatensaus

In dezelfde pan voeg je de ui, knoflook, bleekselderij, en wortels toe. Bak deze groenten op laag vuur gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten om de smaken te laten ontwikkelen.

Stap 3: Langzaam Garen in de Tomatensaus

Voeg de rode wijn toe aan de pan en laat deze 2 minuten inkoken. Doe vervolgens de tomatenblokjes, runderbouillon, laurierblaadjes, tijm, en gerookte paprikapoeder erbij. Leg de varkenswangetjes terug in de pan, dek af en laat 2,5 uur op laag vuur sudderen tot het vlees boterzacht is.

Stap 4: Bereiding van de Polenta

Kook de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg aan het einde de boter en Parmezaanse kaas toe voor extra romigheid. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Serveren

Serveer de varkenswangetjes met een royale portie polenta en schep de kruidige tomatensaus eroverheen. Garneer met verse peterselie voor een kleurrijke afwerking.


Voedingsstoffen die Veel Aanwezig zijn in Langzaam Gegaarde Varkenswangetjes

Deze tabel toont de voedingsstoffen die rijkelijk aanwezig zijn in de langzaam gegaarde varkenswangetjes met kruidige tomatensaus. De ingrediënten zorgen voor een rijke bron van eiwitten, vetten en belangrijke vitamines.

Voedingsstof Bron
Eiwitten Varkenswangetjes, Parmezaanse kaas
Vetten Varkenswangetjes, Olijfolie, boter
Vitamine B12 Varkenswangetjes, Parmezaanse kaas
Vitamine B6 Varkenswangetjes, Tomatenblokjes, Polenta
Vitamine B3 (Niacine) Varkenswangetjes, Polenta, Rode wijn
Vitamine B2 (Riboflavine) Varkenswangetjes, Parmezaanse kaas
Koolhydraten Polenta, Tomatenblokjes
Vitamine B5 (Pantotheenzuur) Varkenswangetjes, Bleekselderij, Ui
Mineralen Varkenswangetjes, Parmezaanse kaas, Polenta

Voedingsstoffen die Weinig Aanwezig zijn in Langzaam Gegaarde Varkenswangetjes

Deze tabel laat de voedingsstoffen zien die in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn in het gerecht. Ze dragen nog steeds bij aan de algehele voedingswaarde, maar in mindere mate.

Voedingsstof Bron
Vezels Bleekselderij, Wortels, Tomatenblokjes
Vitamine B1 (Thiamine) Varkenswangetjes, Polenta, Ui
Vitamine B7 (Biotine) Ui, Tomatenblokjes, Varkenswangetjes
Vitamine B9 (Foliumzuur) Wortels, Bleekselderij, Tomatenblokjes
Vitaminen (algemeen) Ui, Knoflook, Wortels, Peterselie

Calorieën in Langzaam Gegaarde Varkenswangetjes met Kruidige Tomatensaus

Deze tabel geeft een overzicht van de calorieën per ingrediënt en het totale aantal calorieën per persoon in dit gerecht. De langzaam gegaarde varkenswangetjes met kruidige tomatensaus bieden een rijke en vullende maaltijd met een uitgebalanceerd aantal calorieën.

Ingrediënt Hoeveelheid Calorieën
Varkenswangetjes 200 g 440
Olijfolie 20 g 176,8
Ui 50 g 20
Knoflook 10 g 14,9
Bleekselderij 30 g 4,8
Wortels 50 g 20,5
Tomatenblokjes 200 g 36
Runderbouillon 200 g 12
Rode wijn 100 ml 85
Tomatenpuree 20 g 16,4
Polenta 80 g 296
Parmezaanse kaas 30 g 129,3
Boter 20 g 143,4
Totaal (per persoon) 1394,1

Serveersuggesties

De langzaam gegaarde varkenswangetjes passen perfect bij een glas volle rode wijn zoals een Chianti of Merlot. Voor een extra feestelijke maaltijd kun je er een bijgerecht van gegrilde groenten of een frisse salade bij serveren. De romige polenta kan ook vervangen worden door aardappelpuree of truffelpuree als je op zoek bent naar variatie.

Wat Vond Jij van Dit Recept?

We zijn benieuwd naar jouw ervaring met dit gerecht! Laat ons weten hoe jouw langzaam gegaarde varkenswangetjes zijn gelukt en deel je tips en suggesties in de reacties. Deel jouw variaties en kijk hoe je het gerecht nog verder kunt verfijnen!

Alternatieve Ingrediënten

In plaats van varkenswangetjes kun je ook runderwangetjes gebruiken voor een rijkere smaak. Wil je een iets lichtere variant? Probeer het dan eens met kipdijfilet. De polenta kan worden vervangen door aardappelpuree of romige risotto als je wilt variëren. Voor een vegetarische variant kun je kiezen voor gegrilde portobello-paddenstoelen in plaats van vlees.


Kerst met Langzaam Gegaarde Varkenswangetjes

Feestelijk Dineren met Varkenswangetjes

Tijdens de kerstperiode wil je gerechten serveren die indruk maken, maar ook goed op voorhand te bereiden zijn zodat je meer tijd met je gasten kunt doorbrengen. Deze langzaam gegaarde varkenswangetjes zijn ideaal voor een kerstdiner vanwege hun verfijnde smaak en de diepe aroma’s van de kruidige tomatensaus. Je kunt ze gemakkelijk een dag van tevoren bereiden, zodat de smaken nog beter kunnen intrekken.

Kerstgerechten die de Show Stelen

Wil je naast de varkenswangetjes nog een paar indrukwekkende gerechten serveren? Denk dan aan een geglaceerde eendenborst of een gegrilde lamsrack als hoofdgerechten. Deze vleessoorten combineren goed met bijgerechten zoals gekarameliseerde spruitjes, gegratineerde aardappelen, of een romige truffelpuree. Voor een extra luxe touch kun je ook een portsaus toevoegen die de volle smaken van het vlees aanvult.

Voorgerechten en Bijgerechten voor Kerst

Om het kerstdiner echt compleet te maken, begin je met verfijnde voorgerechten zoals oesters met een frisse mignonette, gerookte zalm of een klassieke carpaccio. Serveer als bijgerecht een fijne salade met walnoten en balsamico, of een creamy pompoensoep met een hint van nootmuskaat. Voeg een feestelijk tintje toe met gekruide geroosterde noten of een charcuterieplank om de avond in stijl te beginnen.

Kerstdesserts om van te Genieten

Sluit het kerstdiner af met een spectaculair dessert zoals een Bûche de Noël (kerstboomstam), een warme chocoladetaart met een vloeibare kern, of een ijstaart met een mix van roomijs, amandelen en meringue. Dit soort desserts geven je diner een feestelijke afsluiting waar iedereen nog lang over zal napraten.

Kerstsfeer en Tafeldecoratie

Maak het geheel af met een sfeervol gedekte tafel. Denk aan kerstversieringen, kandelaren en een mooie kerstservetsetting om je gasten een onvergetelijke avond te bezorgen. Zorg ervoor dat de tafeldecoratie past bij de gerechten die je serveert, met warme kleuren zoals goud, bordeauxrood en groen om een elegante kersttafel te creëren.

Een Toast op Kerst

De perfecte afsluiter voor een luxe kerstdiner is een toast met een glas champagne of prosecco. De sprankelende wijn zorgt voor een feestelijk gevoel en biedt een frisse tegenhanger voor de rijke smaken van de langzaam gegaarde varkenswangetjes. Proost op een gezellige en smakelijke kerst!

Geniet van deze kerst en maak er een culinair feest van met je geliefden!

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *