...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Langzaam Geroosterde Prime Rib met Dijon-Korst
Langzaam Geroosterde Prime Rib met Dijon-Korst

Langzaam Geroosterde Prime Rib met Dijon-Korst

Deze langzaam geroosterde prime rib met Dijon-korst is een luxe en feestelijk gerecht, ideaal voor speciale gelegenheden. De combinatie van mals vlees en een hartige rode wijnjus zorgt voor een verfijnde culinaire ervaring die zowel eenvoudig als indrukwekkend is. Perfect voor een feestelijk diner of een luxe kerstmaaltijd.

Ingrediënten Prime Rib

Voor de Prime Rib

  • 1 stuk prime rib (ongeveer 2,5 kg)
  • 4 eetlepels Dijon-mosterd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 takjes verse rozemarijn, fijngehakt
  • 2 takjes verse tijm, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Voor de Rode Wijnjus

  • 1 kop rode wijn
  • 1 kop runderbouillon
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel bloem
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze Prime Rib

Stap 1: Voorbereiding van de Prime Rib

Verwarm de oven voor op 120°C. Haal de prime rib ongeveer een uur voor bereiding uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing.

Stap 2: Maak de Dijon-Korst

In een kleine kom meng je de Dijon-mosterd, knoflook, rozemarijn, tijm, en olijfolie. Voeg een flinke hoeveelheid zout en peper toe. Dit mengsel vormt een heerlijke, goudkleurige korst op de prime rib en voegt een intense smaak toe.

Stap 3: Smeer de Prime Rib in

Dep de runderribstuk droog met keukenpapier en smeer het hele stuk vlees in met het Dijon-mosterdmengsel. Zorg ervoor dat elk stukje vlees bedekt is voor maximale smaak.

Stap 4: Langzaam Roosteren

Plaats de prime rib op een rooster in een braadslee en zet het in de voorverwarmde oven. Rooster het vlees langzaam voor ongeveer 3 tot 4 uur, of tot de interne temperatuur 52°C bereikt voor medium-rare. Dit langzame roosteren zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft en gelijkmatig gaart.

Stap 5: Rusten

Haal de runderribstuk uit de oven en dek het losjes af met aluminiumfolie. Laat het vlees minstens 20 minuten rusten zodat de sappen zich goed kunnen verdelen. Dit is cruciaal voor een sappig resultaat.

Stap 6: Bereid de Rode Wijnjus

Terwijl het vlees rust, maak je de rode wijnjus. Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de boter toe. Zodra de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe en roer je tot een gladde roux. Giet de rode wijn en runderbouillon erbij en laat het geheel sudderen tot het is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 7: Serveren van de Prime Rib

Snijd de prime rib in dikke plakken en serveer met de rijke rode wijnjus. De gouden, knapperige korst van Dijon-mosterd contrasteert prachtig met het sappige, roze vlees van de runderribstuk. Serveer met geroosterde groenten voor een kleurrijk en feestelijk bord dat zeker indruk zal maken op elke gast.


Voedingsstoffen die veel aanwezig zijn in de Langzaam Geroosterde Prime Rib met Dijon-Korst

In dit gerecht zijn er enkele voedingsstoffen die in aanzienlijke hoeveelheden voorkomen. Ze dragen bij aan de rijke smaak en voedzaamheid van de langzaam geroosterde runderribstuk.

Voedingsstof Bron
Eiwitten Prime rib (rundvlees)
Vet Prime rib, Rode wijnjus
Vitamine B12 Prime rib (rundvlees)
Vitamine B6 Prime rib, Geroosterde groenten
Vitamine B3 (Niacine) Prime rib (rundvlees)
Ijzer Prime rib (rundvlees)
Natrium Dijon-mosterd, Zout
Calorieën Prime rib, Dijon-mosterd, Rode wijnjus

Voedingsstoffen die weinig aanwezig zijn in de Langzaam Geroosterde Prime Rib met Dijon-Korst

Hoewel het gerecht rijk is aan smaak en textuur, zijn sommige voedingsstoffen slechts in kleine hoeveelheden aanwezig. Deze voedingsstoffen voegen subtiele gezondheidsvoordelen toe aan de runderribstuk met Dijon-korst.

Voedingsstof Bron
Koolhydraten Dijon-mosterd, Rode wijnjus
Vezels Wortelen en aardappelen
Vitamine B1 (Thiamine) Prime rib, Geroosterde groenten
Vitamine B2 (Riboflavine) Prime rib
Vitamine B5 (Pantotheenzuur) Prime rib, Dijon-mosterd
Vitamine B7 (Biotine) Dijon-mosterd, Geroosterde groenten
Vitamine B9 (Foliumzuur) Geroosterde groenten

Calorieën in de Langzaam Geroosterde Prime Rib met Dijon-Korst

Hieronder staat een overzicht van de calorieën per ingrediënt in het gerecht. Dit geeft een duidelijk beeld van de totale hoeveelheid calorieën per persoon.

Ingrediënt Hoeveelheid Calorieën
Prime rib 250g 706 kcal
Dijon mosterd 2 eetlepels 30 kcal
Rode wijnjus 100ml 80 kcal
Geroosterde groenten 150g 75 kcal
Olijfolie 1 eetlepel 120 kcal
Knoflook 3 tenen 13 kcal

Het totale aantal calorieën per persoon voor dit gerecht bedraagt 1024, wat bijdraagt aan de volle en rijke ervaring van deze langzaam geroosterde prime rib.


Serveersuggesties

Deze langzaam geroosterde runderribstuk met Dijon-korst is perfect te combineren met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of Merlot. Voor een compleet diner kun je het serveren met geroosterde groenten, aardappelpuree, of een frisse groene salade. Voeg een knapperig brood toe om de restjes van de rode wijnjus op te deppen, en je hebt een perfect uitgebalanceerde maaltijd.


Wat Vond Jij van Dit Recept?

Heb je dit recept geprobeerd? We zijn benieuwd naar jouw ervaring! Deel je mening in de reacties hieronder. Hoe vond je de combinatie van de Dijon-korst en de rode wijnjus met de sappige prime rib? Laat ons weten of je eventuele aanpassingen hebt gemaakt en hoe dat uitpakte.


Alternatieve Ingrediënten

Wil je het gerecht een andere draai geven of heb je niet alle ingrediënten in huis? Hier zijn een paar alternatieven:

  • runderribstuk kan worden vervangen door entrecote of ribeye voor een vergelijkbaar resultaat.
  • Als je geen Dijon-mosterd hebt, kun je graanmosterd of zelfs helemosterd gebruiken.
  • Voor een andere smaak in de jus kun je een witte wijn of port gebruiken in plaats van rode wijn.
  • Rozemarijn en tijm kunnen vervangen worden door andere verse kruiden zoals salie of oregano.

Kerstgerecht Idee: Prime Rib voor de Feestdagen

Als je op zoek bent naar een indrukwekkend hoofdgerecht voor je kerstmenu, dan is deze langzaam geroosterde prime rib met Dijon-korst een uitstekende keuze. Het is niet alleen een feestelijk en luxe gerecht, maar het brengt ook een warme, gezellige sfeer naar je kersttafel.

Waarom runderribstuk voor Kerst?

De runderribstuk staat bekend om zijn sappige, malse textuur en diepe smaak. Het is een showstopper voor iedere feestelijke gelegenheid, vooral tijdens de kerstdagen. Door het vlees langzaam te roosteren, blijft het mals en vol van smaak, terwijl de Dijon-korst een prachtige gouden kleur krijgt en een subtiele hartige toets toevoegt.

Hoe Maak Je Dit Kerstgerecht Nog Specialer?

Je kunt dit gerecht nog feestelijker maken door wat extra elementen toe te voegen die perfect passen bij de kerstsfeer:

  1. Kerstkruiden: Voeg een vleugje kaneel, kruidnagel, of piment toe aan de jus voor een warme, kruidige smaak die perfect past bij de feestdagen.
  2. Bijgerechten met Kerstthema: Serveer de prime rib met klassieke kerstbijgerechten zoals gegratineerde aardappelen, spruitjes met spek, of een cranberry-saus. Deze bijgerechten brengen zowel kleur als een feestelijke twist naar je tafel.
  3. Kersttafel Styling: Zorg voor een mooi gedekte kersttafel met luxe servies, kaarsen, en kerstdecoraties zoals hulsttakken of kleine kerststerren. De presentatie van het gerecht speelt ook een grote rol in de feestelijke sfeer.

Tijd en Geduld: De Sleutel tot een Perfecte Kerstmaaltijd

Het roosteren van de runderribstuk is een traag proces, maar het resultaat is de moeite waard. Door het vlees langzaam te garen, zorg je voor een gelijkmatige bereiding en behoud je de sappigheid. Dit geduldige kookproces is ideaal voor kerst, wanneer je tijd neemt om samen te genieten van heerlijke gerechten en het gezelschap van dierbaren.

Prime Rib als Kersttraditie

In veel gezinnen is het serveren van een prime rib met Kerst een geliefde traditie geworden. De geur van langzaam geroosterd vlees vult het huis, terwijl iedereen rond de kersttafel verzamelt voor een memorabele maaltijd. De rijke smaak van het vlees, in combinatie met de Dijon-korst en de hartige rode wijnjus, maakt dit gerecht perfect voor een feestelijk moment.

Maak van deze runderribstuk het middelpunt van je kerstmaaltijd en creëer een onvergetelijke avond vol smaak, warmte en gezelligheid. Dit gerecht zal zeker indruk maken op je gasten en ze laten verlangen naar meer.

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *