...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Gebraden Hertenbiefstuk: Een Luxe Hoogtepunt voor je Kerstdiner
Gebraden Hertenbiefstuk

Gebraden Hertenbiefstuk: Een Luxe Hoogtepunt voor je Kerstdiner

De feestdagen zijn de perfecte gelegenheid om uit te pakken met een luxueus en verfijnd gerecht. Deze gebraden hertenbiefstuk met een rijke portsaus, gestoofde peertjes, en aardappelpuree met een vleugje truffel zal zonder twijfel indruk maken tijdens je kerstdiner. Het gerecht combineert de diepe, aardse smaken van hertenvlees met de zoete tonen van gestoofde peertjes en de rijke romigheid van truffelaardappelpuree – een ware culinaire verwennerij.

Ingrediënten Gebraden Hertenbiefstuk

De hertenbiefstuk:

  • 4 stukken hertenbiefstuk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 takjes tijm
  • 1 teentje knoflook, gekneusd

Voor de portsaus:

  • 200 ml port
  • 100 ml wildfond
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 takje tijm
  • Zout en peper naar smaak

De gestoofde peertjes:

  • 4 stoofpeertjes
  • 500 ml rode wijn
  • 100 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1 steranijs

Voor de aardappelpuree met truffel:

  • 800 g aardappelen, geschild en in stukken
  • 100 ml volle melk
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel truffelolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze Gebraden Hertenbiefstuk

1. De Gebraden Hertenbiefstuk bereiden

Begin met het kruiden van de hertenbiefstuk met zout en peper. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de hertenbiefstukken toe en bak ze aan elke kant 3-4 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Voeg de boter, tijm en knoflook toe en bedruip de biefstukken regelmatig met de gesmolten boter voor extra smaak. Haal de biefstukken uit de pan en laat ze rusten onder aluminiumfolie.

2. De portsaus maken

In dezelfde pan voeg je de fijngesneden sjalot toe en fruit je deze glazig. Voeg de bloem toe en roer goed door. Schenk de port erbij en laat het inkoken tot de helft. Voeg dan de wildfond en tijm toe en laat de saus nog enkele minuten sudderen tot hij mooi dik is. Breng op smaak met zout en peper.

3. Gestoofde peertjes bereiden

Schil de peertjes en laat de steeltjes eraan. Plaats ze in een pan en voeg de rode wijn, suiker, kaneelstokje, kruidnagels, en steranijs toe. Breng aan de kook en laat het geheel vervolgens op laag vuur ongeveer 1,5 uur sudderen tot de peertjes zacht zijn en een mooie rode kleur hebben. Om het gerecht Gebraden Hertenbiefstuk luxe uit te stralen.

4. Aardappelpuree met truffel

Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn. Giet ze af en stamp ze fijn. Verwarm de melk en boter samen en voeg dit toe aan de aardappelen. Roer goed door en voeg de truffelolie toe. Breng op smaak met zout en peper.

Voedingsstoffen in Grotere Hoeveelheden

Het kerstdiner met Gebraden Hertenbiefstuk bevat verschillende voedingsstoffen in grotere hoeveelheden, wat bijdraagt aan een voedzame en vullende maaltijd.

Voedingsstof Bron
Eiwitten Hertenbiefstuk
IJzer Hertenbiefstuk
Vitamine B12 Hertenbiefstuk
Vitamine B6 Hertenbiefstuk, aardappelen
Koolhydraten Aardappelpuree
Kalium Aardappelen
Vitamine C Stoofpeertjes, aardappelen
Gezonde vetten Truffelolie, boter
Antioxidanten Rode wijn (gebruikt voor saus en stoofpeertjes), peertjes

Voedingsstoffen in Kleinere Hoeveelheden

Naast de hoofdvoedingsstoffen bevat Gebraden Hertenbiefstuk ook kleinere hoeveelheden van andere belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde maaltijd.

Voedingsstof Bron
Vitamine A Stoofpeertjes
Vezels Stoofpeertjes, aardappelpuree
Vitamine K Verse kruiden zoals tijm en peterselie
Vitamine B2 (Riboflavine) Hertenbiefstuk, aardappelen
Vitamine B3 (Niacine) Hertenbiefstuk, aardappelen
Vitamine B1 (Thiamine) Aardappelen
Polyfenolen Rode wijn (gebruikt voor saus en stoofpeertjes)

Calorieën in de Gebraden Hertenbiefstuk

Hieronder vind je een overzicht van het aantal calorieën per ingrediënt in Gebraden Hertenbiefstuk. Dit helpt om de totale calorische waarde per persoon te begrijpen en verantwoord te genieten van je maaltijd.

Ingrediënt Hoeveelheid per persoon Calorieën
Hertenbiefstuk 150 g 225 kcal
Boter (voor biefstuk) 10 g 72 kcal
Olijfolie (voor biefstuk) 5 g 45 kcal
Portsaus 50 ml 80 kcal
Stoofpeertjes 1 per persoon (100 g) 80 kcal
Rode wijn (voor stoofpeertjes) 50 ml 42 kcal
Suiker (voor stoofpeertjes) 20 g 80 kcal
Aardappelpuree 200 g 150 kcal
Boter (voor puree) 10 g 72 kcal
Melk (voor puree) 50 ml 30 kcal
Truffelolie 5 g 45 kcal

Totaal aantal calorieën per persoon | Totaal | | 921 kcal |

Gebraden Hertenbiefstuk: Een Feestelijk Slotstuk voor je Kerstmaaltijd

De gebraden hertenbiefstuk is niet zomaar een hoofdgerecht; het is een culinaire ervaring die perfect past bij de magie van Kerstmis. Dit gerecht straalt luxe en verfijning uit, waardoor het de ideale keuze is om je kerstdiner naar een hoger niveau te tillen. De combinatie van de diepe, aardse smaken van het hertenvlees met de zoete tonen van de gestoofde peertjes en de romige zachtheid van de aardappelpuree met een vleugje truffel creëert een harmonie van smaken die elke hap onvergetelijk maakt.

Gebraden Hertenbiefstuk: Zorg voor een Feestelijke Presentatie

Bij het serveren van de gebraden hertenbiefstuk, zorg ervoor dat de presentatie net zo feestelijk is als de smaak. Kies voor een groot, elegant bord, bij voorkeur versierd met subtiele kerstdetails zoals een gouden of zilveren rand. Plaats de biefstuk in het midden van het bord en overgiet deze met de rijke portsaus, die niet alleen een prachtige glans toevoegt, maar ook een diepere smaakdimensie biedt die perfect aansluit bij de feestelijke sfeer.

De gestoofde peertjes, met hun prachtige dieprode kleur, zijn niet alleen een visueel hoogtepunt, maar voegen ook een vleugje zoetheid toe die het gerecht compleet maakt. De aardappelpuree, verrijkt met truffelolie, zorgt voor een zijdezachte textuur en een verfijnde smaak die de luxe van het gerecht benadrukt.

Voeg Kerstige Garnituren Toe aan je Gebraden Hertenbiefstuk

Voor een extra feestelijke touch, kun je de gebraden hertenbiefstuk afmaken met enkele kerstachtige garnituren. Denk aan verse takjes tijm of rozemarijn, die niet alleen voor een heerlijke geur zorgen, maar ook een winterse flair toevoegen. Een paar cranberries op het bord brengen een sprankelende rode kleur die perfect past bij de kersttafel.

Combineer Gebraden Hertenbiefstuk met de Perfecte Wijn

De gebraden hertenbiefstuk verdient het om te worden geserveerd met een glas robuuste rode wijn, zoals een Bordeaux of Barolo, die de rijke smaken van de hertenbiefstuk en de saus aanvullen en versterken. De wijn brengt het gerecht tot leven en zorgt voor een harmonieuze balans van smaken die bij elke slok en hap in de mond dansen.

Creëer een Onvergetelijke Kerstervaring met Gebraden Hertenbiefstuk

Wanneer je de gebraden hertenbiefstuk serveert, creëer je meer dan alleen een maaltijd; je creëert een moment van samenzijn en vreugde, waarin familie en vrienden zich kunnen onderdompelen in de warmte en gezelligheid van Kerstmis. De geur van het hertenvlees, de rijkdom van de saus, en de feestelijke presentatie zorgen voor een onvergetelijke ervaring die je gasten nog lang na het diner zal bijblijven.

Laat deze gebraden hertenbiefstuk het stralende middelpunt zijn van je kerstmaaltijd, een gerecht dat symbool staat voor luxe, liefde, en de vreugde van het samenzijn. Het is een maaltijd die de feestelijke sfeer van Kerstmis perfect vangt en je gasten een onvergetelijke culinaire ervaring biedt. Fijne feestdagen en smakelijk eten! Geniet van elk moment en laat dit gerecht de magie van Kerstmis tot leven brengen op je tafel.

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *