...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Lamsrack met Granaatappel- en Muntsaus
Lamsrack met Granaatappel

Lamsrack met Granaatappel- en Muntsaus

Lamsrack is een van die gerechten die altijd indruk maakt, zowel qua smaak als presentatie. Dit specifieke recept voor lamsrack met granaatappel is geïnspireerd door de Midden-Oosterse keuken, waar de combinatie van rijke smaken en frisse accenten centraal staat. De granaatappel- en muntsaus voegt een heerlijke zoetzure en verfrissende toets toe aan het malse lamsvlees. Samen met een bijgerecht zoals bulgur of couscous creëer je een maaltijd die zowel smaakvol als indrukwekkend is.

Ingrediënten

Voor het lamsrack:

  • 1 lamsrack (ongeveer 8 koteletten)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • Zout en peper naar smaak

Voor de granaatappel- en muntsaus:

  • 200 ml granaatappelmelasse
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 handvol verse muntblaadjes, fijngehakt
  • Granaatappelpitten voor garnering

Bereidingswijze Lamsrack met Granaatappel

Stap 1: Voorbereiding van het lamsrack

Begin met het voorbereiden van het lamsrack. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng in een kleine kom de olijfolie, knoflook, gemalen komijn, koriander, zout en peper. Wrijf dit mengsel over het lamsrack, zorg ervoor dat het gelijkmatig bedekt is.

Stap 2: Bakken van het lamsrack

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje olijfolie toe. Schroei het lamsrack aan beide kanten bruin, ongeveer 2-3 minuten per kant. Dit zorgt voor een mooie korst en houdt de sappen binnen. Plaats het lamsrack vervolgens in een ovenschaal en bak het verder in de oven voor 15-20 minuten, afhankelijk van hoe gaar je het vlees wilt hebben. Voor medium-rare is 15 minuten voldoende.

Stap 3: Bereiding van de granaatappel- en muntsaus

Terwijl het lamsrack in de oven staat, kun je de saus bereiden. Verwarm de granaatappelmelasse in een kleine pan op laag vuur. Voeg de honing en citroensap toe en roer goed door. Laat de saus iets indikken, dit duurt ongeveer 5 minuten. Haal de pan van het vuur en roer de fijngehakte muntblaadjes erdoor. Dit geeft de saus een heerlijke, frisse smaak.

Stap 4: Serveren van de Lamsrack met Granaatappel

Haal het lamsrack uit de oven en laat het een paar minuten rusten voordat je het aansnijdt. Snijd het rack in individuele koteletten en schik ze op een serveerschaal. Lepel de granaatappel- en muntsaus over de lamskoteletten en garneer met granaatappelpitten voor een extra vleugje kleur en smaak.

Serveersuggestie Lamsrack met Granaatappel

Lamsrack met Granaatappel wordt perfect aangevuld met bulgur of couscous, die je kunt verrijken met granaatappelpitten en geroosterde noten zoals amandelen of pistachenoten. Deze bijgerechten nemen de smaken van de Midden-Oosterse keuken over en geven een extra dimensie aan de maaltijd.

Voedingsinformatie Lamsrack met Granaatappel

Lamsrack met Granaatappel is niet alleen smaakvol, maar ook voedzaam. Hieronder volgen tabellen met de voedingsstoffen die in dit gerecht aanwezig zijn.

Veel Aanwezige Voedingsstoffen

Voedingsstof Bron
Eiwit Lamsrack, Bulgur, Noten
IJzer Lamsrack, Bulgur, Noten
Vitamine B12 Lamsrack
Fosfor Lamsrack, Noten
Kalium Granaatappel, Munt, Bulgur, Noten
Magnesium Bulgur, Noten
Vitamine B6 Lamsrack, Noten
Vitamine B1 (Thiamine) Bulgur, Noten
Vitamine B2 (Riboflavine) Lamsrack, Noten
Folate (Vitamine B9) Granaatappel, Bulgur, Munt
Gezonde vetten Noten
Vezels Bulgur, Granaatappel, Noten
Antioxidanten Granaatappel, Munt

Weinig Aanwezige Voedingsstoffen Lamsrack met Granaatappel

Hoewel Lamsrack met Granaatappel rijk is aan veel voedingsstoffen, zijn sommige in kleinere hoeveelheden aanwezig. Vitamine C, vitamine K, vitamine E, en vitamine A zijn beperkt aanwezig, maar dragen nog steeds bij aan immuunondersteuning en celbescherming. Zink en koper ondersteunen het immuunsysteem en de stofwisseling, ook al zijn ze minder overvloedig. Deze voedingsstoffen voegen subtiele gezondheidsvoordelen toe aan het gerecht, ondanks hun kleinere concentraties.

Voedingsstof Bron
Vitamine C Granaatappel, Munt
Vitamine K Munt
Vitamine B3 (Niacine) Lamsrack, Noten
Vitamine B5 (Pantotheenzuur) Lamsrack, Noten
Vitamine E Noten
Vitamine A Munt
Calcium Noten, Munt
Zink Lamsrack, Noten
Koper Noten, Granaatappel
Mangaan Bulgur, Noten
Selenium Noten, Lamsrack
Choline Lamsrack

Calorieën per Ingrediënt: Lamsrack met Granaatappel

Lamsrack met Granaatappel bevat een uitgebalanceerde hoeveelheid calorieën, voornamelijk afkomstig van het lamsrack, bulgur, en noten. Met een totaal van ongeveer 1003 kcal per persoon, biedt het een stevige en voedzame maaltijd die rijk is aan smaak en energie.

Ingrediënt Hoeveelheid per persoon Calorieën
Lamsrack 200 gram 500 kcal
Granaatappelmelasse 20 ml 67 kcal
Munt 10 gram 2 kcal
Bulgur 100 gram (gekookt) 110 kcal
Olijfolie 10 ml 88 kcal
Honing 10 ml 32 kcal
Noten (amandelen/pistachenoten) 30 gram 180 kcal
Granaatappelpitten 20 gram 14 kcal
Knoflook 5 gram 7 kcal
Citroensap 10 ml 3 kcal

| Totale calorieën per persoon | 1003 kcal |

Conclusie

Lamsrack met Granaatappel- en Muntsaus is niet alleen een culinair hoogstandje dat indruk maakt met zijn rijke smaken en verfijnde presentatie, maar het biedt ook een uitgebalanceerde voedingswaarde. Het gerecht combineert een scala aan essentiële voedingsstoffen, van eiwitten en ijzer tot antioxidanten en gezonde vetten, wat het zowel voedzaam als heerlijk maakt. Ondanks dat sommige voedingsstoffen in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn, dragen ze nog steeds bij aan de algehele gezondheid. Dit maakt Lamsrack met Granaatappel een perfecte keuze voor een speciaal diner dat zowel de smaakpapillen als het lichaam voedt. Eet smakelijk! Dit gerecht brengt de rijke en levendige smaken van het Midden-Oosten rechtstreeks naar je tafel, perfect voor een speciaal diner of een feestelijke gelegenheid.

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *