...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree en Saffraansaus
Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree

Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree en Saffraansaus

Dit verfijnde gerecht van Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree is de perfecte keuze voor een elegant diner. De gebakken coquilles worden geserveerd op een romige bloemkoolpuree met een rijke saffraansaus. Dit gerecht biedt een heerlijke combinatie van ziltige, romige en subtiele smaken, ideaal voor een luxe eetervaring. Het lichte karakter van de coquilles maakt dit gerecht perfect voor een feestelijke maaltijd, zonder te zwaar te worden.

Ingrediënten voor Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree

De Coquilles

  • 12 verse coquilles Saint-Jacques
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • Zout en peper naar smaak

Voor de Bloemkoolpuree

  • 1 middelgrote bloemkool, in roosjes gesneden
  • 200 ml room
  • 50 g boter
  • Zout en peper naar smaak

Voor de Saffraansaus

  • 200 ml vis- of groentebouillon
  • 100 ml room
  • Een snufje saffraan
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 eetlepel boter
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree

Stap 1: Bloemkoolpuree Maken

Kook de bloemkoolroosjes in gezouten water tot ze zacht zijn, ongeveer 10-12 minuten. Giet af en voeg de room en boter toe. Pureer het geheel tot een gladde, zijdezachte massa en breng op smaak met zout en peper. De romigheid van de bloemkoolpuree zorgt voor een perfecte basis die de zachte textuur van de coquilles aanvult.

Stap 2: Saffraansaus Bereiden

Fruit de sjalot in de boter tot deze glazig is. Voeg de bouillon en saffraan toe en laat het geheel inkoken. Voeg de room toe en laat de saus indikken. De saffraansaus voegt een subtiele, aromatische diepte toe die het gerecht naar een hoger niveau tilt. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3: Coquilles Bakken

Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan. Bak de coquilles ongeveer 1-2 minuten per kant, tot ze een goudbruine korst hebben maar van binnen nog sappig zijn. De coquilles moeten boterzacht zijn met een lichte, ziltige smaak die prachtig contrasteert met de romige puree en de rijke saus.

Stap 4: Serveren van de Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree

Schep een lepel bloemkoolpuree op het bord en plaats de coquilles erbovenop. Lepel wat saffraansaus over de coquilles en garneer met verse kruiden. Voor een verfijnde presentatie kun je de saus decoratief over het bord druppelen en de coquilles netjes op de puree plaatsen. Voeg eventueel wat knapperige elementen toe, zoals geroosterde pijnboompitten of microgroenten voor extra textuur.

Voedingsstoffen in Grote Hoeveelheden met de Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree

In dit gerecht zijn er enkele voedingsstoffen die in grote hoeveelheden aanwezig zijn en bijdragen aan de voedingswaarde.

Voedingsstof Bron
Eiwitten Coquilles, Bloemkool
Omega-3 vetzuren Coquilles
Vitamine B12 Coquilles
Vitamine B3 (Niacine) Coquilles
Vezels Bloemkool
Vitamine C Bloemkool
Vitamine A Room
Vitamine D Boter
Enkelvoudig onverzadigde vetten Olijfolie

Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol in het leveren van essentiële vetten, eiwitten, vitamines en mineralen uit dit gerecht.

Voedingsstoffen in Kleine Hoeveelheden met de Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree

Hoewel sommige voedingsstoffen in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn, dragen ze nog steeds bij aan de gezondheidsvoordelen van dit gerecht.

Voedingsstof Bron
Vitamine B1 (Thiamine) Coquilles, Bloemkool
Vitamine B2 (Riboflavine) Coquilles, Boter
Vitamine B5 (Pantotheenzuur) Coquilles, Bloemkool
Vitamine B6 Coquilles, Bloemkool
Vitamine B9 (Foliumzuur) Bloemkool
Antioxidanten Saffraan, Bloemkool
Saffraan (specifieke micronutriënten) Saffraan

Deze tabel toont de voedingsstoffen die weliswaar in kleine hoeveelheden aanwezig zijn, maar toch bijdragen aan de algehele voedingswaarde van Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree.

Calorieën per Ingrediënt in Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree

Elke portie van dit gerecht bevat calorieën afkomstig van de verschillende ingrediënten. Hieronder staat een overzicht van de calorieën per ingrediënt:

Ingrediënt Hoeveelheid (per persoon) Calorieën (per persoon)
Coquilles 100 g 111 kcal
Bloemkool 100 g 25 kcal
Room 50 ml 137 kcal
Boter 10 g 72 kcal
Olijfolie 10 ml 88.4 kcal
Saffraan (snufje) 0.1 g 0.4 kcal

Totaal calorieën per persoon: 433.4 kcal

Dit overzicht toont het aantal calorieën per ingrediënt in het gerecht Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree, wat een uitgebalanceerd en voedzaam gerecht maakt.

Serveersuggesties

Dit gerecht past uitstekend bij een droge, witte wijn zoals een Chablis of Sancerre, die de ziltige smaken van de coquilles en de romigheid van de bloemkoolpuree aanvult. Voor een compleet diner kun je dit gerecht combineren met een lichte salade van spinazie en citrusdressing, of geroosterde groene asperges voor extra frisheid.

Wat Vond Jij van Dit Recept?

Heb je dit recept geprobeerd? Laat ons weten wat je ervan vond in de reacties! Deel ook je tips of eventuele aanpassingen die je hebt gemaakt om het gerecht naar jouw smaak te perfectioneren.

Alternatieve Ingrediënten

Als je geen saffraan hebt, kun je een snufje kurkuma gebruiken voor kleur, hoewel de smaak anders zal zijn. Voor een variatie kun je in plaats van bloemkoolpuree een romige aardappelpuree maken. Daarnaast kan een vleugje truffelolie over de coquilles voor het serveren een extra luxe smaakdimensie toevoegen. Mocht je geen coquilles kunnen vinden, probeer dan garnalen of langoustines voor een vergelijkbare verfijnde smaak.

Vier de Kerst met Luxe en Gezelligheid

De kerstperiode is een tijd van warmte, samenzijn en het delen van bijzondere momenten met dierbaren. Het bereiden van een feestelijk diner, zoals Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree, is een manier om die momenten nog specialer te maken. Dit gerecht, met zijn verfijnde smaken en elegante presentatie, past perfect bij de luxe en gezelligheid die we met kerst associëren.

Een Verfijnd Gerecht voor een Feestelijke Tafel

Kerst is het perfecte moment om uit te pakken met gerechten die je normaal misschien niet zou maken. De coquilles, geserveerd op een romige bloemkoolpuree en overgoten met een delicate saffraansaus, brengen een verfijning en elegantie naar de tafel die indruk zal maken op je gasten. De gouden kleur van de saffraansaus roept de sfeer op van kaarslicht en kerstversieringen, wat dit gerecht nog feestelijker maakt.

Gezelligheid Rond de Tafel

Het delen van een mooie maaltijd is één van de hoogtepunten van de kerstviering. Terwijl je geniet van de heerlijke smaken van dit gerecht, wordt de warme sfeer versterkt door gezelligheid rond de tafel. Samen eten, lachen en verhalen delen versterkt de band tussen familie en vrienden. Dit moment van samenkomen wordt nog intenser met een verfijnd gerecht als dit.

De Perfecte Tafeldecoratie voor Kerst

Naast het eten speelt de tafeldecoratie een belangrijke rol in het creëren van de kerstsfeer. Een prachtig gedekte tafel met kerstdecoraties, zoals dennentakken, kerstballen en kaarsen, kan een magische sfeer creëren. Denk aan gouden accenten die passen bij de rijke kleur van de saffraansaus, sprankelende glazen en een elegant tafelkleed dat het geheel tot een feestelijke setting maakt. Het is de combinatie van smaak en stijl die het kerstdiner onvergetelijk maakt.

Een Traditionele Viering met een Moderne Twist

Terwijl we tijdens kerst vaak vasthouden aan tradities, is het ook leuk om iets nieuws toe te voegen aan de maaltijd. Dit gerecht biedt een moderne draai aan het klassieke kerstmenu. In plaats van de gebruikelijke zware gerechten, brengt Coquilles Saint-Jacques een lichtere, verfijnde optie die perfect in balans is met de feestelijke ambiance. Het is een verfijnd gerecht dat tegelijkertijd warm en uitnodigend blijft – precies wat kerst nodig heeft.

Aandacht voor Detail met de Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree

Kerst gaat uiteindelijk om meer dan alleen het eten. Het gaat om het vieren van de tijd samen. Het serveren van een elegant gerecht zoals Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree benadrukt het belang van aandacht voor detail, zorg voor elkaar en het delen van iets bijzonders. Terwijl de kaarsen flikkeren en de borden gevuld zijn met smaakvolle gerechten, kunnen we ons even losmaken van de drukte van het dagelijks leven en genieten van het moment.

Maak van Kerst een Onvergetelijke Ervaring

Met Coquilles Saint-Jacques kun je van je kerstviering een echt culinair hoogtepunt maken. Dit gerecht biedt niet alleen verfijnde smaken, maar brengt ook een sfeer van luxe en gezelligheid naar de tafel. Door de zorg die je stopt in de bereiding en presentatie van dit gerecht, maak je van de maaltijd een speciaal moment. Je gasten zullen deze maaltijd nog lang herinneren als onderdeel van een onvergetelijke kerstviering, waarin zowel het eten als de gezelligheid centraal stonden.

Dus, maak deze kerst bijzonder met een gerecht dat elegantie en warmte uitstraalt, en laat Coquilles Saint-Jacques met Bloemkoolpuree de ster van je feestelijke tafel zijn.

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *