...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Langzaam Geroosterde Runderborst met Whisky-Barbecuesaus
Geroosterde Runderborst

Langzaam Geroosterde Runderborst met Whisky-Barbecuesaus

Een gerecht dat perfect past bij een luxueuze dinerervaring is deze Langzaam Geroosterde Runderborst met een rijke Whisky-Barbecuesaus. Het vlees wordt langzaam geroosterd tot hij boterzacht is, en wordt geserveerd met een rokerige saus die een vleugje zoetigheid en diepte toevoegt. Geserveerd met geroosterde wortelen, spruitjes, en een romige aardappelpuree, is dit gerecht een echte culinaire traktatie.

Ingrediënten

De Runderborst:

  • 1,5 kg runderborst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel mosterdpoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder

Voor de Whisky-Barbecuesaus:

  • 1 kop ketchup
  • 1/2 kop whisky
  • 1/4 kop appelciderazijn
  • 1/4 kop bruine suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel worchester saus
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

Voor de Bijgerechten:

  • 300 g aardappelen, geschild en in stukken
  • 100 g spruitjes
  • 200 g wortelen
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel room
  • 1 theelepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze Geroosterde Runderborst

Stap 1: Bereid de Runderborst

Verwarm de oven voor op 150°C. Meng alle droge kruiden samen in een kom: zeezout, zwarte peper, paprikapoeder, mosterdpoeder en komijnpoeder. Wrijf de runderborst in met een laagje olijfolie en breng het vlees royaal op smaak met het kruidenmengsel. Voeg de fijngehakte knoflook toe en masseer dit goed in het vlees.

Stap 2: Langzaam Roosteren

Plaats het gekruide vlees in een braadslee en dek af met aluminiumfolie. Zet de braadslee in de oven en laat het vlees ongeveer 4 tot 5 uur langzaam garen, of totdat de runderborst een interne temperatuur van 90°C heeft bereikt. Hierdoor wordt het vlees heerlijk mals en valt het gemakkelijk uit elkaar.

Stap 3: Bereid de Whisky-Barbecuesaus

Terwijl de runderborst in de oven staat, begin je met het maken van de whisky-barbecuesaus. Meng de ketchup, whisky, appelciderazijn, bruine suiker, honing, sojasaus, worchester saus, chilipoeder, gerookt paprikapoeder, cayennepeper en fijngehakte knoflook in een steelpan. Laat de saus op laag vuur sudderen gedurende 15-20 minuten, tot deze wat is ingedikt. Proef en breng op smaak indien nodig.

Stap 4: Afwerking van de Geroosterde Runderborst

Haal het vlees uit de oven en laat deze 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Snijd het vlees in dunne plakken en serveer met een flinke portie van de whisky-barbecuesaus eroverheen.

Serveersuggesties

Dit geroosterd vlees past perfect bij geroosterde groenten, zoals wortelen en spruitjes, maar is ook heerlijk met een romige aardappelpuree. Voeg eventueel gegrilde asperges of een frisse coleslaw toe voor extra variatie. Serveer het met een goed glas rode wijn of een glas whisky om de smaken van het gerecht te versterken.

Wat Vond Jij van Dit Recept?

Heb je dit gerecht geprobeerd? Laat ons weten wat je ervan vond! We horen graag je ervaringen en eventuele aanpassingen die je hebt gemaakt. Voeg je eigen draai toe aan dit gerecht door te experimenteren met verschillende kruiden of een andere sausvariant.

Alternatieve Ingrediënten

Als je de smaak van whisky niet lekker vindt, kun je deze vervangen door bourbon voor een zoetere saus, of zelfs door rum voor een lichtere smaak. Wil je het wat pittiger? Voeg dan extra chilipoeder of een paar druppels tabasco toe aan de saus. In plaats van runderborst kun je ook lamsbout gebruiken voor een verfijnde twist.

Belangrijkste Nutriënten in Grote Hoeveelheden in de Geroosterde Runderborst

Hieronder zie je de voedingsstoffen die in grote hoeveelheden aanwezig zijn in het gerecht Langzaam Geroosterde Runderborst met Whisky-Barbecuesaus:

Voedingsstof Bron
Eiwitten Runderborst
Ijzer Runderborst
Vitamine B12 Runderborst
Vitamine B6 Runderborst, groenten
Vitamine B3 (Niacine) Runderborst, whisky-barbecuesaus
Vitamine B2 Runderborst, groenten
Vitamine B1 Runderborst, aardappelpuree
Zink Runderborst
Fosfor Runderborst, aardappelpuree

Voedingsstoffen in Kleine Hoeveelheden in de Geroosterde Runderborst

In deze tabel worden de voedingsstoffen weergegeven die in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn in het gerecht Langzaam Geroosterde Runderborst met Whisky-Barbecuesaus:

Voedingsstof Bron
Vitamine C Roasted groenten (wortelen, spruitjes)
Vitamine A Wortelen, aardappelpuree
Vitamine E Olijfolie, aardappelpuree
Vitamine K Groenten (spruitjes, wortelen)
Vitamine B5 Runderborst, aardappelpuree
Magnesium Runderborst, groenten
Kalium Aardappelpuree, groenten
Natrium Zout in saus en kruiden
Calcium Groenten, aardappelpuree
Foliumzuur (Vitamine B9) Groenten (wortelen, spruitjes)
Vitamine B7 (Biotine) Groenten, runderborst

Calorieën per Ingrediënt in de Geroosterde Runderborst

Hieronder zie je een overzicht van de calorieën per ingrediënt in het gerecht Langzaam Geroosterde Runderborst met Whisky-Barbecuesaus:

Ingredient Hoeveelheid (g) Calorieën
Runderborst 200 500
Olijfolie 10 88.4
Whisky-barbecuesaus 50 90
Aardappelpuree 150 157.5
Roasted wortelen 50 20.5
Spruitjes 50 21.5
Mosterd 5 3.3
Totaal per persoon 880.2

Kerstspecial: De Perfecte Feestmaaltijd Geroosterde Runderborst

Tijdens de feestdagen draait het allemaal om indrukwekkende hoofdgerechten. Met zijn volle smaak en rijke textuur is deze Langzaam Geroosterde Runderborst een perfecte keuze voor een luxe kerstmenu. De combinatie van malse runderborst, een rokerige whisky-barbecuesaus, en smaakvolle bijgerechten maakt dit gerecht een echte showstopper op de kersttafel.

Bijgerechten voor Kerst

Combineer het met klassieke kerstbijgerechten zoals geglaceerde wortelen, gegrilde kastanjechampignons, en een romige aardappelpuree. Ook kunnen gegrilde asperges met een beetje truffelolie of een frisse winterse salade met geroosterde walnoten en granaatappelpitjes goed samengaan met dit gerecht.

Drank- en Dessert Suggesties

Serveer het vlees met een glas Merlot, Cabernet Sauvignon, of zelfs een krachtige Barolo om de rijke smaak van het vlees naar voren te brengen. Voor een niet-alcoholische optie kun je kiezen voor een diepe granaatappelsap met een vleugje munt.

Als dessert kun je de maaltijd afsluiten met een klassieke kerststol, een rijke chocoladetaart met een vleugje sinaasappel, of een Franse crème brûlée. Deze verfijnde zoete gerechten geven een elegante afronding aan het feestelijke diner.

Maak van de Kerst een Unieke Ervaring

Wil je de presentatie naar een hoger niveau tillen? Overweeg dan om de tafel te dekken met luxe linnen servetten, gouden servies en fonkelende kaarsen. Voeg enkele takjes rozemarijn en dennenappels toe als decoratie om de tafel een echte kerstsfeer te geven. Zet de Langzaam Geroosterde Runderborst als middelpunt van de tafel, en laat je gasten genieten van een onvergetelijke culinaire ervaring.

Met deze Langzaam Geroosterde Runderborst als middelpunt van je kerstdiner weet je zeker dat je een onvergetelijke maaltijd serveert die de perfecte balans biedt tussen smaak, luxe en gezelligheid!

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *