...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Gegrilde Flank Steak met Chimichurri
Flank Steak

Gegrilde Flank Steak met Chimichurri

Een gegrilde flank steak is de perfecte keuze voor liefhebbers van sappig vlees en rijke smaken. Deze malse flank steak wordt gegrild tot perfectie en geserveerd met een pittige chimichurri-saus, gemaakt van verse kruiden. Dit gerecht is niet alleen een smaakvolle ervaring, maar biedt ook een voedzame maaltijd die perfect is voor een gezellig diner of een luxe BBQ.

Ingrediënten voor Gegrilde Flank Steak

Voor dit gerecht heb je de volgende ingrediënten nodig:

De Flank Steak:

  • 1 grote flank steak (ongeveer 500-600 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder

Voor de Chimichurri-saus:

  • 1 bosje verse peterselie, fijngehakt
  • 1 bosje verse koriander (optioneel), fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 100 ml olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Voorbereiding van de Flank Steak

  1. Voorverwarmen van de grill: Zorg ervoor dat de grill goed heet is voordat je begint. Dit helpt bij het creëren van een prachtige, goudbruine korst op de flank steak, terwijl het vlees van binnen sappig blijft.
  2. Kruid de flank steak: Wrijf de flank steak in met olijfolie, zout, versgemalen peper, en gerookte paprikapoeder voor een extra diep gerookte smaak.
  3. Grillen: Plaats de steak op de hete grill en gril deze ongeveer 4-5 minuten per kant, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Voor een medium-rare resultaat moet de steak een kerntemperatuur van 52-54°C bereiken.

Bereiding van de Chimichurri-saus

  1. Kruiden voorbereiden: Hak de peterselie en eventueel de koriander fijn. Voeg de kruiden toe aan een kom voor een heerlijk frisse smaak.
  2. Knoflook en specerijen: Voeg de fijngehakte knoflook, chilivlokken, rode wijnazijn, citroensap, en een snufje zout en peper toe om de saus een pittige kick te geven.
  3. Olijfolie: Giet langzaam de olijfolie erbij terwijl je roert, zodat de smaken goed mengen. Deze levendige groene saus zal de perfecte finishing touch zijn voor je steak.

Serveren van de Gegrilde Flank Steak

Laat de flank steak na het grillen 5 minuten rusten, zodat de sappen in het vlees blijven. Snijd de steak in dunne plakken tegen de draad in voor een optimale textuur. Serveer de steak met de chimichurri-saus en gegrilde groenten zoals asperges of paprika’s voor een volledige maaltijd die zowel visueel als smaakvol indruk maakt.

Voedingsstoffen in grote hoeveelheden aanwezig

Deze gegrilde flank steak met chimichurri bevat een aantal voedingsstoffen in grotere hoeveelheden, vooral afkomstig van het vlees en de olie. Deze voedingsstoffen dragen bij aan de voedingswaarde van het gerecht, waardoor het zowel een smakelijke als gezonde keuze is.

Voedingsstof Bron
Eiwit Flank steak
Vet Flank steak, olijfolie
Verzadigd vet Flank steak, olijfolie
Vitamine B12 Flank steak
Vitamine B3 (Niacine) Flank steak
Vitamine B6 Flank steak, knoflook
Vitamine B2 (Riboflavine) Flank steak
Vitamine C Peterselie, citroensap
IJzer Flank steak
Natrium Zout, knoflook

Voedingsstoffen in kleine hoeveelheden aanwezig

Naast de grotere voedingsstoffen bevat de gegrilde flank steak met chimichurri ook kleinere hoeveelheden voedingsstoffen die bijdragen aan de algehele gezondheid.

Voedingsstof Bron
Koolhydraten Peterselie, azijn
Vezels Peterselie
Suikers Azijn
Vitamine B1 (Thiamine) Flank steak, knoflook
Vitamine B5 (Pantotheenzuur) Flank steak
Vitamine B7 (Biotine) Olijfolie, peterselie
Vitamine B9 (Foliumzuur) Peterselie, flank steak

Calorieën per ingrediënt

De totale hoeveelheid calorieën in de gegrilde flank steak met chimichurri wordt hieronder weergegeven, per ingrediënt en het totale aantal calorieën per persoon. Dit maakt het gemakkelijker om te begrijpen hoe dit gerecht past binnen een gezond dieet.

Ingrediënt Hoeveelheid (per persoon) Calorieën
Flank steak 150 g 300 kcal
Olijfolie (voor steak en chimichurri) 2 eetlepels 240 kcal
Peterselie 10 g 4 kcal
Knoflook 1 teentje 5 kcal
Rode wijnazijn 1 eetlepel 3 kcal
Citroensap 1 eetlepel 4 kcal
Chilivlokken 1/2 theelepel 1 kcal
Zout 1/4 theelepel 0 kcal

Dit gerecht biedt een mooie balans tussen calorieën, eiwitten en vetten, waardoor het ideaal is voor wie van smaakvol en voedzaam eten houdt.

Serveersuggesties

Serveer deze gegrilde flank steak met chimichurri met gegrilde groenten zoals asperges, paprika’s of een frisse maissalade. Een portie geroosterde aardappelen past ook perfect bij dit gerecht. Combineer met een mooie rode wijn zoals een Malbec of Cabernet Sauvignon voor een complete maaltijd.

Wat vond jij van dit recept?

Heb je dit recept geprobeerd? We horen graag wat je ervan vond! Deel je ervaringen met de gegrilde flank steak met chimichurri in de reacties en laat ons weten of je variaties of aanpassingen hebt gemaakt. Wat is jouw favoriete manier om dit gerecht te serveren?

Alternatieve Ingrediënten

Wil je dit recept een persoonlijke twist geven? Hier zijn een paar ideeën:

  • In plaats van flank steak: Probeer bavette of entrecote als je op zoek bent naar een andere soort steak.
  • Vervang de peterselie: Voor een andere smaak in de chimichurri kun je basilicum of munt gebruiken.
  • Chimichurri-variaties: Voeg extra kruiden zoals oregano of komijn toe om de saus een extra laag smaak te geven.
  • Vegan optie: Vervang de steak door gegrilde portobello’s of aubergine voor een plantaardig alternatief.

Kerstgerechten – Perfect voor de Feestdagen

Tijdens de kerstdagen draait het om samen genieten van heerlijk eten, en deze gegrilde flank steak met chimichurri is het perfecte middelpunt van je feestelijke tafel. De rijke, volle smaak van de gegrilde steak gecombineerd met de frisse chimichurri maakt dit een ideaal kerstgerecht.

Kerstinspiratie voor Bijgerechten

  • Truffelrisotto: Voeg een vleugje luxe toe aan je kerstdiner met een romige risotto op smaak gebracht met truffel.
  • Geroosterde wortelen met honing en tijm: Zoete, gekarameliseerde wortelen passen perfect bij de hartige steak.
  • Gevulde portobello’s: Vul grote champignons met kruidenkaas voor een heerlijk vegetarisch bijgerecht.

Dessert Ideeën voor Kerst

Sluit het diner af met een decadent dessert zoals een bûche de Noël of een chocolademousse met sinaasappel. Een glas champagne of een rijke dessertwijn maakt je kerstdiner helemaal af en zorgt voor een onvergetelijke afsluiting. Maak van deze kerst een culinaire ervaring die je gasten niet snel zullen vergeten!

Gegrilde Flank Steak met Chimichurri

Een gegrilde flank steak is de perfecte keuze voor liefhebbers van sappig vlees en rijke smaken. Deze malse flank steak wordt gegrild tot perfectie en geserveerd met een pittige chimichurri-saus, gemaakt van verse kruiden. Dit gerecht is voedzaam en biedt een smakelijke ervaring, ideaal voor een luxe BBQ of diner.

Wat is Flank Steak?

De flank steak is een populair stuk rundvlees dat afkomstig is uit de buik van het rund, vlakbij de flank, vandaar de naam. Dit stuk vlees is lang, dun en relatief mager, maar met een uitgesproken vleessmaak. Hoewel het een taaiere structuur kan hebben dan bijvoorbeeld een entrecote, wordt het door veel koks gewaardeerd om zijn intense smaak en malsheid, mits goed bereid.

Waar komt de Flank Steak vandaan op het rund?

De flank steak komt van de onderkant van de buikspieren van het rund, tussen de ribben en het heupgebied. Het ligt vlak naast de bavette, een ander populair en smaakvol stuk vlees. Deze locatie geeft het vlees zijn stevige structuur en zorgt ervoor dat het minder vet bevat dan andere delen, zoals ribeye of ossenhaas.

Verschillen tussen Flank Steak en Bavette

De termen flank steak en bavette worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde:

  • Flank steak komt van de buikspier van het rund en heeft een fijnere textuur en een mildere smaak dan bavette.
  • Bavette komt van het onderste deel van de buik, net onder de flank steak, en is iets dikker, vezeliger en heeft een sterkere smaak.

Beide stukken vlees worden vaak tegen de draad in gesneden om een malsere textuur te krijgen.

Waarom kiezen voor Flank Steak?

Het vlees is populair vanwege de combinatie van smaak, malsheid (bij juiste bereiding) en veelzijdigheid. Het is ideaal voor grillen, maar kan ook worden gebruikt in roerbakgerechten, fajita’s of als onderdeel van een salade. Hoewel het vlees taai kan zijn als het verkeerd wordt bereid, maakt een goede marinade en kort grillen het bijzonder sappig en smaakvol.

Voordelen van Flank Steak:

  1. Smaakvol: Staat bekend om zijn rijke, vleessmaak, perfect voor eenvoudige bereidingen met kruiden of marinades.
  2. Mager: In vergelijking met andere stukken vlees, zoals ribeye, is de het relatief mager, wat het een gezondere keuze maakt.
  3. Veelzijdig: Kan worden gegrild, gebakken of geroerbakt. Het is ideaal voor fajita’s, steak-salades of gewoon als hoofdgerecht met een simpele saus zoals chimichurri.

Nadelen van Flank Steak:

  1. Taaiheid: Het vlees kan taai worden als het te lang wordt gekookt of niet tegen de draad in wordt gesneden.
  2. Kort grillen: Omdat het mager is, moet het snel op hoge hitte worden bereid om uitdrogen te voorkomen.

Hoe bereid je Flank Steak perfect?

Om een perfecte steak te bereiden, zijn er een aantal tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat het vlees mals en sappig blijft:

Marineren voor Extra Smaak

Hoewel de steak al veel smaak van zichzelf heeft, helpt een marinade om het vlees nog malser en smaakvoller te maken. Een marinade met zuur, zoals citroensap of azijn, helpt de spiervezels van het vlees te verzachten, terwijl kruiden en specerijen de smaak versterken.

Grillen op Hoge Hitte

Grillen is een van de beste manieren om een flank steak te bereiden. Door het vlees snel op hoge hitte te grillen (ongeveer 4-5 minuten per kant), zorg je voor een mooie korst aan de buitenkant terwijl de binnenkant mals en sappig blijft. Voor een medium-rare steak is een interne temperatuur van 52-54°C perfect.

Rust het vlees voor het snijden

Laat de steak minstens 5 minuten rusten na het grillen. Dit zorgt ervoor dat de sappen gelijkmatig door het vlees trekken en niet direct uitlopen bij het snijden.

Snijden tegen de draad in

De sleutel tot een malse steak is het snijden tegen de draad in. Dit betekent dat je de spiervezels van het vlees afsnijdt, wat helpt om een taaie textuur te voorkomen.

Alternatieve Bereidingswijzen voor Flank Steak

Hoewel grillen de meest gebruikelijke methode is, kun je ook op andere manieren bereiden voor verschillende culinaire ervaringen:

Sous-vide

Met sous-vide bereid je de steak op lage temperatuur in een vacuümzak, wat resulteert in een gelijkmatig gegaarde en bijzonder malse steak. Na sous-vide koken kun je het vlees snel schroeien in een hete pan of op de grill voor een krokante buitenkant.

Roerbak

Snijd de steak in dunne plakken en gebruik het in een roerbakgerecht met groenten, sojasaus en gember voor een Aziatische twist. Deze snelle bereidingswijze zorgt voor mals vlees zonder dat het uitdroogt.

Ovenbereiding

Hoewel minder gebruikelijk, kun je de flank steak ook in de oven bereiden door het eerst kort aan te schroeien in een pan en daarna op lage temperatuur (ongeveer 175°C) verder te garen. Voeg groenten en aardappelen toe aan de ovenschaal voor een eenpansgerecht.

Flank Steak en Voedingswaarde

Het is een mager stuk vlees dat rijk is aan eiwitten en belangrijke vitamines zoals vitamine B12, B6, en niacine. Het bevat ook ijzer en zink, wat essentieel is voor de gezondheid van het bloed en het immuunsysteem.

Voedingsstof Hoeveelheid per 100g
Eiwit 26 g
Vet 12 g
Verzadigd vet 4 g
Vitamine B12 2,8 mcg
IJzer 2,6 mg

De flank steak is een uitstekende keuze voor mensen die hun eiwitinname willen verhogen zonder al te veel vet binnen te krijgen.

Waarom Chimichurri de Perfecte Saus is voor Flank Steak

De pittige en frisse smaken van chimichurri vormen een perfecte balans met de rijke smaak van de steak. De saus, gemaakt van verse peterselie, knoflook, olijfolie, azijn en chilivlokken, voegt niet alleen een extra laag smaak toe, maar helpt ook om de natuurlijke smaak van het vlees naar voren te brengen.

Variaties op Chimichurri

Chimichurri is een veelzijdige saus die gemakkelijk aan te passen is naar jouw smaak. Voeg bijvoorbeeld extra kruiden zoals oregano of basilicum toe, of gebruik citroensap in plaats van azijn voor een frisse twist.

Deze gegrilde flank steak met chimichurri is een gerecht dat keer op keer indruk zal maken, of je het nu serveert tijdens een intiem diner of een feestelijk BBQ-evenement. Maak van elke maaltijd een culinaire ervaring met dit heerlijke stuk vlees en geniet van de balans tussen eenvoud en luxe!

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *