...

Home » Recepten » Dessert » Geflambeerde Crêpes Suzette van de Grill
Crêpes Suzette

Geflambeerde Crêpes Suzette van de Grill

Er is niets zo spectaculair als het flamberen van een dessert voor je gasten. Een gerecht dat hiervoor perfect geschikt is, zijn Crêpes Suzette. Deze klassieke Franse pannenkoeken worden overgoten met een heerlijke citrussaus en vervolgens geflambeerd met Grand Marnier of Cointreau. Door ze op de grill te bereiden, geef je ze een subtiele rooksmaak die perfect past bij de rijke, boterachtige saus. In dit recept leer je hoe je deze iconische pannenkoeken op de grill bereidt en op spectaculaire wijze flambeert.

Ingrediënten voor Crêpes Suzette

Voor de crêpes:

  • 125 gram bloem
  • 2 eetlepels suiker
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 300 ml melk
  • 50 gram boter, gesmolten
  • 1 theelepel vanille-extract

Voor de Suzette-saus:

  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 2 sinaasappels (sap en rasp)
  • 1 citroen (sap)
  • 50 ml Grand Marnier of Cointreau

Bereiding van de Crêpes

  1. Maak het crêpebeslag: Zeef de bloem in een grote kom en voeg de suiker en het zout toe. Klop de eieren los in een andere kom en voeg de melk en het vanille-extract toe. Voeg het natte mengsel geleidelijk toe aan de droge ingrediënten terwijl je blijft kloppen, zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg tot slot de gesmolten boter toe en meng goed door. Laat het beslag minstens 30 minuten rusten.
  2. Verwarm de grill: Bereid je grill voor op een middelhoge temperatuur. Als je een Big Green Egg of een vergelijkbare keramische barbecue gebruikt, stel deze dan in voor direct grillen met een gietijzeren bakplaat of een koekenpan geschikt voor de grill.
  3. Bak de crêpes: Giet een beetje beslag op de verwarmde bakplaat of koekenpan en verspreid het gelijkmatig. Bak elke crêpe ongeveer 1-2 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin zijn. Houd de crêpes warm door ze in folie te wikkelen.

Bereiding van de Suzette-saus

  1. Maak de saus: Smelt de boter in een pan op de grill. Voeg de suiker toe en roer tot deze is opgelost en begint te karameliseren. Voeg dan het sinaasappel- en citroensap en de rasp toe. Roer goed door en laat de saus enkele minuten inkoken tot hij iets dikker wordt.
  2. Flambeer de saus: Voeg de Grand Marnier of Cointreau toe aan de pan. Laat het even opwarmen en kantel de pan voorzichtig om de likeur aan te steken. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt. Laat de vlammen doven en laat de saus nog een minuutje sudderen.

Serveren van de Crêpes Suzette

  1. Dompel de crêpes in de saus: Vouw de crêpes in vieren en leg ze in de pan met de Suzette-saus. Zorg ervoor dat elke crêpe goed bedekt is met de saus.
  2. Serveer warm: Serveer de crêpes direct vanaf de grill, overgoten met extra saus. Garneer eventueel met een beetje extra sinaasappelrasp of een bolletje vanille-ijs voor een verfrissend contrast.

Serveersuggesties

Voor een extra luxe ervaring kun je Crêpes Suzette serveren met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom. Voor een extra smaakdimensie kun je ook wat vers fruit zoals frambozen of aardbeien toevoegen. Combineer het gerecht met een glas dessertwijn zoals een Muscat of een licht sprankelende wijn om de smaak te versterken.

Alternatieve Ingrediënten

Wil je variëren met het recept? Hier zijn enkele alternatieven:

  • Alcoholvrij: Vervang de Grand Marnier of Cointreau door sinaasappelsap of een beetje sinaasappelbloesemwater voor een alcoholvrije versie.
  • Gezonder alternatief: Gebruik volkorenbloem in plaats van gewone bloem voor meer vezels, en vervang de suiker door een natuurlijke zoetstof zoals honing of kokosbloesemsuiker.
  • Zuivelvrij: Vervang de melk door amandelmelk of een andere plantaardige melk, en gebruik plantaardige margarine in plaats van boter.

Wat Vond Jij van Dit Recept?

Heb je dit recept geprobeerd? We zijn benieuwd naar je mening! Laat een reactie achter en deel je ervaring met ons. Of heb je misschien een eigen twist aan het gerecht gegeven? Laat het ons weten en inspireer anderen met jouw creatie!

Voedingsstoffen die in grotere hoeveelheden aanwezig zijn in Crêpes Suzette

De volgende tabel bevat de voedingsstoffen die in grotere hoeveelheden aanwezig zijn in Crêpes Suzette:

Voedingsstof Bron
Koolhydraten Bloem, suiker, sinaasappelsap, citroensap
Eiwitten Eieren, melk
Vetten Boter, eieren
Vitamine C Sinaasappelsap, citroensap
Vitamine B2 (Riboflavine) Melk, eieren
Vitamine B3 (Niacine) Bloem, eieren
Vitamine B5 (Pantotheenzuur) Eieren, melk
Vitamine B12 Melk
Calcium Melk
Kalium Sinaasappelsap, citroensap

Voedingsstoffen die in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn in Crêpes Suzette

De voedingsstoffen in de tabel hieronder zijn in kleinere hoeveelheden aanwezig in Crêpes Suzette:

Voedingsstof Bron
Vezels Sinaasappelrasp
Vitamine A Boter
IJzer Bloem
Vitamine B1 (Thiamine) Bloem, eieren
Vitamine B6 Eieren, sinaasappelsap
Vitamine B7 (Biotine) Eieren
Vitamine B9 (Foliumzuur) Bloem, sinaasappelsap
Antioxidanten Sinaasappelrasp, citroensap
Alcohol Grand Marnier of Cointreau (geflambeerd)

Calorieën in Crêpes Suzette

Hieronder een tabel met de calorieën per ingrediënt in Crêpes Suzette, inclusief het totaal aantal calorieën per persoon (uitgaande van 4 porties):

Ingrediënt Hoeveelheid Calorieën
Bloem 125 gram 455 kcal
Suiker 30 gram 116 kcal
Boter 150 gram 1076 kcal
Eieren 2 stuks 140 kcal
Melk 300 ml 150 kcal
Vanille-extract 5 ml 12 kcal
Sinaasappelsap 100 ml 45 kcal
Citroensap 30 ml 9 kcal
Grand Marnier of Cointreau 50 ml 125 kcal
Totaal per gerecht 2128 kcal
Totaal per persoon (4 porties) 532 kcal

Betekenis en Herkomst van Crêpes Suzette

Wat zijn Crêpes Suzette?

Crêpes Suzette is een beroemd Frans dessert bestaande uit dunne pannenkoeken (crêpes) geserveerd met een rijke, boterachtige saus van karamel en sinaasappel, vaak geflambeerd met likeur zoals Grand Marnier of Cointreau. Het flamberen voegt niet alleen een spectaculaire visuele dimensie toe, maar versterkt ook de smaken van de saus.

De Oorsprong van Crêpes Suzette

De exacte oorsprong van Crêpes Suzette is enigszins gehuld in mysterie en wordt omringd door verschillende verhalen. Eén van de meest populaire legendes vertelt dat het gerecht per ongeluk is ontstaan in het einde van de 19e eeuw in het beroemde restaurant Café de Paris in Monte Carlo. De jonge assistent-kok, Henri Charpentier, zou de crêpes hebben bereid voor de Britse kroonprins Edward (de latere koning Edward VII) en zijn gezelschap. Tijdens het bereiden van de saus zou er per ongeluk een vlam zijn ontstaan door gemorste likeur. Deze spontane flambage creëerde echter een heerlijke saus, en de prins vond het zo lekker dat hij vroeg om het gerecht naar zijn tafelgenoot, een jonge dame genaamd Suzette, te vernoemen.

Andere Theorieën over de Naamgeving

Er zijn echter ook andere theorieën over de naamgeving van Crêpes Suzette. Sommigen beweren dat het gerecht simpelweg is vernoemd naar een populaire vrouwelijke naam uit die tijd, terwijl anderen suggereren dat het werd genoemd naar actrice Suzette Reichenberg, die in diezelfde periode optrad in een Parijse theaterproductie waarin crêpes werden geserveerd. Ongeacht de ware oorsprong, is het gerecht wereldwijd bekend geworden als een klassiek Frans dessert dat niet alleen om zijn smaak wordt gewaardeerd, maar ook om het theatrale aspect van het flamberen aan tafel.

Waarom Crêpes Suzette Zo Bijzonder Zijn

Crêpes Suzette zijn niet alleen beroemd om hun smaak, maar ook om hun presentatie. Het flamberen van de saus brengt de suikers in de saus naar boven en creëert een lichte karamelisering die de frisse smaak van sinaasappel en likeur perfect in balans brengt. Bovendien maakt het flamberen aan tafel het dessert tot een spektakel dat vaak het hoogtepunt van een maaltijd vormt.

Vandaag de dag worden Crêpes Suzette beschouwd als een icoon van de Franse gastronomie en worden ze wereldwijd in tal van varianten geserveerd, maar altijd met de onmiskenbare essentie van een eenvoudige crêpe omgezet in een verfijnde traktatie door de toevoeging van een rijke saus en de kunst van het flamberen.

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *