...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Gerookte Eendenborst: balsamico glazuur en geroosterde vijgen
Gerookte Eendenborst: balsamico glazuur en geroosterde vijgen

Gerookte Eendenborst: balsamico glazuur en geroosterde vijgen

Gerookte eendenborst is een verfijnde delicatesse die perfect past bij een feestelijke maaltijd. Dit recept combineert de rijke smaak van licht gerookte eendenborstfilet met een zoete balsamico-glazuur en geroosterde vijgen, wat resulteert in een elegant en onvergetelijk gerecht.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 eendenborstfilets
  • 4 verse vijgen, gehalveerd
  • 100 ml balsamicoazijn
  • 50 g bruine suiker
  • 1 el honing
  • 1 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse tijm voor garnering

Bereidingswijze Gerookte Eendenborst

1. Voorbereiding van de Eendenborst

Begin met het voorbereiden van de eendenborstfilets. Gebruik een scherp mes om het vet van de eendenborst kruislings in te snijden. Dit zorgt ervoor dat het vet tijdens het koken mooi smelt en een krokante huid creëert. Bestrooi de filets aan beide zijden met zout en peper.

2. Roken van de Eendenborst

Verwarm je rookoven of barbecue voor op ongeveer 80-100°C. Voeg een handvol rookhout toe voor een subtiele rooksmaak. Plaats de eendenborstfilets op het rooster met de vetkant naar beneden en laat ze ongeveer 20-30 minuten roken, of tot de interne temperatuur van de filets 55-60°C bereikt. Dit zorgt voor een medium-rare garing, perfect voor eendenborst.

3. Bereiding van de Balsamico-Glazuur

Terwijl de eendenborst rookt, kun je de balsamico-glazuur voorbereiden. Verwarm de balsamicoazijn in een kleine pan op middelhoog vuur. Voeg de bruine suiker en honing toe en roer goed door. Laat het mengsel inkoken tot het dik en stroperig is, wat ongeveer 10-15 minuten duurt. Haal van het vuur en zet apart.

4. Roosteren van de Vijgen

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de gehalveerde vijgen op een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met een beetje zout en peper. Rooster de vijgen ongeveer 10-15 minuten in de oven, tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.

5. Serveren van de Gerookte Eendenborst

Snijd de gerookte eendenborst in dunne plakjes en leg ze op een serveerschaal. Schenk de balsamico-glazuur over de plakjes eend en garneer met verse tijm. Serveer met de geroosterde vijgen aan de zijkant voor een prachtige presentatie.

Voedingsstoffen: Gerookte Eendenborst

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen in dit gerecht, verdeeld in drie categorieën: voedingsstoffen die veel aanwezig zijn, voedingsstoffen die minder aanwezig zijn, en een berekening van het totaal aantal calorieën per persoon.

Voedingsstoffen die veel aanwezig zijn

Voedingsstof Bron
Eiwitten Eendenborst
Vet Eendenborst, olijfolie
Verzadigd vet Eendenborst
Vitamine B2 (Riboflavine) Eendenborst
Vitamine B3 (Niacine) Eendenborst
Vitamine B6 Eendenborst, vijgen
Vitamine B12 Eendenborst
Kalium Vijgen
Magnesium Vijgen
Ijzer Eendenborst
Zink Eendenborst

Voedingsstoffen die weinig aanwezig zijn

Voedingsstof Bron
Koolhydraten Balsamico-glazuur, vijgen
Suikers Balsamico-glazuur, vijgen
Vezels Vijgen
Vitamine A Vijgen
Vitamine C Vijgen
Vitamine K Vijgen
Vitamine B1 (Thiamine) Eendenborst, vijgen
Vitamine B5 (Pantotheenzuur) Eendenborst
Vitamine B7 (Biotine) Eendenborst
Vitamine B9 (Foliumzuur) Vijgen

Calorieën van Gerookte Eendenborst

Hieronder een overzicht van de geschatte calorieën per ingrediënt, en het totaal aantal calorieën per persoon voor de Gerookte Eendenborst

Ingrediënt Hoeveelheid (per persoon) Calorieën
Eendenborst 150 gram 330 kcal
Olijfolie 1 eetlepel 120 kcal
Balsamicoazijn 2 eetlepels 28 kcal
Bruine suiker 1 eetlepel 50 kcal
Honing 1 theelepel 21 kcal
Vijgen 2 stuks (ongeveer 80 gram) 60 kcal

Elke portie (per persoon) bevat in totaal 609 kcal en bestaat uit ongeveer 264 gram gerookte eendenborst met bijbehorende ingrediënten.

Een Perfect Kerstgerecht met Gerookte Eendenborst

Luxe en Smaakvolle Combinatie

Dit gerecht van gerookte eendenborst met balsamico-glazuur en geroosterde vijgen is de perfecte keuze voor een feestelijke gelegenheid zoals Kerstmis. De eendenborst, met zijn rijke en verfijnde smaak, vormt het middelpunt van dit gerecht en zorgt voor een luxe ervaring aan de eettafel. De subtiele rooksmaak van de eend, in combinatie met de zoete en licht zure tonen van de balsamico-glazuur, biedt een harmonieuze balans die het gerecht zowel verfijnd als heerlijk toegankelijk maakt.

Seizoensgebonden Ingrediënten

De toevoeging van geroosterde vijgen brengt een natuurlijke zoetheid en een zachte textuur die mooi samengaan met de volle smaak van de eendenborst. Het gebruik van verse vijgen geeft het gerecht ook een seizoensgebonden tintje, wat het bijzonder geschikt maakt voor de wintermaanden. De frisse groene kleur van de verse tijm voegt niet alleen een mooi contrast toe aan de presentatie, maar ook een subtiele aromatische geur die het geheel compleet maakt.

Visuele Perfectie

Dit gerecht is niet alleen een smaakexplosie, maar ook een visueel kunstwerk dat zeker indruk zal maken op je gasten. De rijke kleuren van de eend, vijgen en balsamico-glazuur, gepresenteerd op een stijlvolle manier, maken het een perfecte keuze voor een luxueus kerstdiner. Het is een gerecht dat zowel ervaren koks als culinaire avonturiers kunnen waarderen, omdat het een prachtige mix biedt van traditionele smaken met een moderne twist.

Een Onvergetelijke Kerstervaring

Wanneer je dit gerecht serveert tijdens de feestdagen, zorg je ervoor dat de maaltijd onvergetelijk wordt. Het is een diner dat uitnodigt tot genieten, tot het delen van verhalen en herinneringen aan de kersttafel. Voeg wat verse tijm toe voor een vleugje groen, combineer het met een goed glas rode wijn, en geniet van een heerlijke en memorabele maaltijd tijdens de feestdagen. Dit gerecht zal zeker een blijvende indruk achterlaten en een prachtige bijdrage leveren aan de magie van Kerstmis.

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *