...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Makreel: Vol van Smaak, Perfect Gegrild met een Beetje Olijfolie
Makreel

Makreel: Vol van Smaak, Perfect Gegrild met een Beetje Olijfolie

Makreel staat bekend om zijn volle smaak en voedingswaarde. Als een vette vis rijk aan omega-3 vetzuren, is het niet alleen heerlijk, maar ook erg gezond. Een van de beste manieren om makreel te bereiden is door hem te grillen met een beetje olijfolie en citroen. Dit eenvoudige recept benadrukt de natuurlijke smaken van de vis en is perfect voor een zomerse maaltijd.

Ingrediënten

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 hele makrelen (schoongemaakt en ontgraat)
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 citroen (in dunne plakjes gesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Verse peterselie (fijngehakt) voor garnering

Bereidingswijze Makreel

Voorbereiding van de Makreel

Begin met het goed afspoelen van de makreel onder koud water en dep hem droog met keukenpapier. Snijd enkele diagonale inkepingen aan beide zijden van de vis, dit helpt de smaken van de olijfolie en citroen dieper in de vis door te dringen.

Tip: Voor het beste resultaat, koop je vis het liefst vers bij een goede visboer. Versheid is essentieel voor de smaak en textuur van de vis. Als je geen verse makreel kunt vinden, kies dan voor diepvriesmakreel van hoge kwaliteit.

Kruid de Vis

Wrijf de verse vis in met olijfolie, zorg ervoor dat de vis goed bedekt is. Strooi vervolgens wat zout en peper over de vis, zowel aan de binnen- als buitenkant. Plaats dunne schijfjes citroen en knoflook in de buikholte van de vis en eventueel in de inkepingen.

Tip: Laat de gekruide makreel 10-15 minuten rusten voordat je hem op de grill legt. Dit geeft de smaken de tijd om in de vis te trekken en zorgt voor een nog rijkere smaak.

Grillen

Verhit een grillpan of een buitenbarbecue tot middelhoge temperatuur. Leg de makreel voorzichtig op de grill en bak hem aan elke kant ongeveer 4-5 minuten, of tot de huid knapperig is en het vlees gemakkelijk loskomt van de graat.

Tip: Zorg ervoor dat je grill goed heet is voordat je de vis erop legt. Een hete grill zorgt voor mooie grillstrepen en voorkomt dat de vis blijft plakken. Als je een barbecue gebruikt, wacht dan tot de kolen grijs en gloeiend zijn voordat je begint.

Extra Tip: Als je moeite hebt om de makreel om te draaien zonder dat hij uit elkaar valt, kun je een visrooster gebruiken. Dit helpt de vis intact te houden tijdens het grillen.

Serveren

Haal de vissen van de grill en besprenkel hem met extra citroensap en wat verse peterselie voor een frisse afwerking. Serveer de vis onmiddellijk, bijvoorbeeld met een simpele salade of gegrilde groenten.

Tip: Probeer de vis direct van de grill te serveren voor de beste smaak en textuur. Als je de vis even laat rusten, zal het vlees sappig en vol van smaak blijven.

Waarom Makreel?

Makreel is een geweldige keuze voor iedereen die van vis houdt en op zoek is naar een gezonde, smaakvolle maaltijd. Door de vis te grillen met olijfolie en citroen, behoud je de natuurlijke smaken van de makreel, terwijl je tegelijkertijd profiteert van de gezonde eigenschappen van deze vis.

Dit recept is eenvoudig, snel te maken en perfect voor een zomerse avond. Probeer het zelf en geniet van de volle, rijke smaak van perfect gegrilde vissen!

Voedingsstoffen Vitamine en Mineralen Makreel

Hier is een tabel met belangrijke voedingsstoffen die aanwezig zijn in het volledige gerecht van gegrilde makreel met olijfolie en citroen, inclusief hun bronnen:

Voedingsstof Bron in het Gerecht
Omega-3 vetzuren Makreel (vette vis)
Eiwitten Makreel (spierweefsel van de vis)
Vitamine D Makreel (lever en huid van de vis)
Vitamine B12 Makreel (spierweefsel van de vis)
Selenium Makreel (natuurlijk aanwezige mineralen)
IJzer Makreel (hemoglobine in het bloed van de vis)
Zink Makreel (diverse delen van de vis)
Vitamine E Olijfolie
Antioxidanten Olijfolie en citroen
Vitamine C Citroen
Kalium Citroen
Vezels Citroen (inclusief schil als gebruikt)

Deze tabel toont de belangrijkste voedingsstoffen die afkomstig zijn van zowel de makreel als de olijfolie en citroen die in dit gerecht worden gebruikt. Samen vormen ze een voedzame en smaakvolle maaltijd.

Totaal aantal calorieën Makreel

Hier is een tabel met de caloriewaarden van de ingrediënten in het gerecht van gegrilde makreel met olijfolie en citroen. De hoeveelheden zijn gebaseerd op een portie voor één persoon.

Ingrediënt Hoeveelheid Calorieën
Makreel 1 hele (ongeveer 200g) 350 kcal
Olijfolie 1 eetlepel (15 ml) 120 kcal
Citroen 2 plakjes (ca. 30g) 9 kcal
Knoflook 1 teentje (3g) 5 kcal
Zout en Peper Naar smaak (verwaarloosbaar) 0 kcal
Peterselie 1 eetlepel (ca. 5g) 1 kcal

Totaal Calorieën per Persoon: 485 kcal

Deze tabel toont de calorieën van elk ingrediënt, samengeteld voor een portie per persoon.

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *