...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » BBQ Zwaardvis Steaks: Een Smakelijk Avontuur op de Grill
BBQ Zwaardvis Steaks

BBQ Zwaardvis Steaks: Een Smakelijk Avontuur op de Grill

Er gaat niets boven de heerlijke geur van vers gegrilde vis op een warme zomerdag. BBQ Zwaardvis Steaks, met zijn stevige textuur en milde smaak, is een perfecte kandidaat voor de BBQ. Dit recept is niet alleen eenvoudig, maar ook een gegarandeerde hit op elk barbecuefeestje. Laten we aan de slag gaan!

Waar komt zwaardvis vandaan?

Zwaardvis komt vooral voor in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Indische Oceaan. Het is een grote, roofzuchtige vis die vaak op grotere diepten zwemt. Bij het kopen van zwaardvis is het belangrijk om op de versheid te letten. De vis moet een frisse, licht zilverkleurige schil hebben, en het vlees moet stevig aanvoelen. Vermijd vis met een sterke, onaangename geur, aangezien dit kan wijzen op verminderde versheid. Kies, indien mogelijk, voor duurzaam gevangen zwaardvis, aangeduid met keurmerken zoals MSC (Marine Stewardship Council) om ervoor te zorgen dat je een milieuvriendelijke keuze maakt.

Ingrediënten voor Zwaardvis Steaks

  • 4 zwaardvis steaks (ongeveer 200-250 gram per stuk)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Sap van 1 citroen
  • Zout en peper naar smaak

Ingrediënten voor de Tomaten-Olijven Salsa

  • 2 grote tomaten, in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram zwarte olijven, ontpit en in plakjes
  • 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Sap van 1/2 citroen
  • Zout en peper naar smaak

Voorbereiding en Bereiding

1. Voorbereiding van de Zwaardvis Steaks

  • Begin met het voorbereiden van de zwaardvis steaks. In een kleine kom, meng de olijfolie, fijngehakte knoflook en het sap van een citroen. Voeg zout en peper toe naar smaak. Bestrijk de zwaardvis steaks royaal met dit mengsel en laat ze minimaal 15-20 minuten marineren. Dit geeft de vis de kans om de frisse smaken van de marinade op te nemen.

2. Bereiding van de Tomaten-Olijven Salsa

  • Terwijl de vis aan het marineren is, kun je de salsa voorbereiden. Meng in een kom de blokjes tomaat, plakjes olijf, kappertjes, sjalotje en peterselie. Voeg olijfolie en citroensap toe, en breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed door elkaar en zet opzij. Deze salsa geeft een heerlijke, frisse tegenhanger aan de rijke smaak van de zwaardvis.

3. Grillen van de Zwaardvis

  • Verwarm de BBQ voor op middelhoog vuur. Als de grill goed heet is, plaats je de gemarineerde zwaardvis steaks op de barbecue. Grill de steaks ongeveer 4-5 minuten aan elke kant, afhankelijk van de dikte van de vis. Zwaardvis moet net gaar zijn, met een mooie grillstreep aan de buitenkant, maar nog steeds sappig en mals vanbinnen.

4. Serveren van de BBQ Zwaardvis Steaks

  • Als de zwaardvis steaks gaar zijn, haal ze van de grill en laat ze even rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich mooi door de vis verdelen. Serveer de steaks op een bord en schep er een flinke lepel van de tomaten-olijven salsa overheen.

BBQ Tip: Direct en Indirect Grillen

Voor een perfect gegrilde zwaardvis is het belangrijk om de techniek van direct en indirect grillen te begrijpen. Begin met de zwaardvis steaks direct boven de hete kolen te grillen om die mooie grillstrepen en een licht krokant korstje te krijgen. Verplaats de steaks daarna naar een minder heet gedeelte van de grill (indirecte hitte) om ze rustig verder te laten garen zonder dat de buitenkant verbrandt. Dit zorgt ervoor dat je vis gelijkmatig gaart en mooi sappig blijft.

Genieten van de BBQ Zwaardvis Steaks!

Je hebt nu een heerlijk en gezond BBQ-gerecht dat zowel eenvoudig te bereiden is als een ware smaakexplosie biedt. De zwaardvis is perfect gegrild en combineert prachtig met de frisse, zoute en pittige salsa. Dit gerecht is ideaal voor een zomerse avond, geserveerd met een frisse salade en een glas gekoelde witte wijn of rosé. Eet smakelijk en geniet van je culinaire barbecue-avontuur!

Perfecte Entrecote Steak met Zoete Aardappel: Een Heerlijk Recept(Opent in een nieuwe browsertab)

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *