...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Beer Can Chicken: Het Ultieme Recept voor een Smakelijke BBQ
Beer Can Chicken

Beer Can Chicken: Het Ultieme Recept voor een Smakelijke BBQ

Beer Can Chicken, ook wel bekend als bierblik kip, is een klassiek BBQ-gerecht dat niet alleen indruk maakt op je gasten, maar ook zorgt voor een sappige, smaakvolle kip. Dit recept combineert de smaken van je favoriete kruidenmengsel met de subtiele aroma’s van bier, resulterend in een heerlijke kip die perfect is voor elke zomerse BBQ. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je deze culinaire verrassing kunt bereiden.

Ingrediënten Beer Can Chicken

  • 1 hele kip (ongeveer 1,5 kg)
  • 1 blikje bier (33 cl)
  • Olijfolie
  • Je favoriete kruidenmengsel (bijvoorbeeld paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zout, peper, tijm, en rozemarijn)

Bereiding Beer Can Chicken

1: Voorbereiden van de kip

  • Begin met het voorbereiden van de kip. Spoel de kip af onder koud water en dep deze droog met keukenpapier. Dit zorgt ervoor dat de kruiden beter blijven plakken en de huid mooi krokant wordt tijdens het grillen.

2: Kruiden van de kip

  • Wrijf de kip in met olijfolie, dit helpt om de kruiden te laten hechten en zorgt voor een mooie, goudbruine kleur tijdens het grillen. Bestrooi vervolgens de kip royaal met je favoriete kruidenmengsel. Zorg ervoor dat je ook de holte van de kip niet vergeet, zo krijgt de kip overal smaak.

3: Voorbereiden van het bierblik

  • Drink de helft van het blikje bier leeg (of giet het uit, maar waar is de lol in?). Je kunt het beste een pilsner of lager gebruiken, omdat deze bieren een milde smaak hebben die de kip subtiel op smaak brengt. Plaats eventueel nog wat extra kruiden in het blikje voor extra smaak.

4: Plaatsen van de kip op het bierblik

  • Plaats het halflege blikje bier op een stevige ondergrond en zet de kip rechtop over het blikje, zodat het blikje in de holte van de kip zit. Zorg ervoor dat de kip stevig staat en niet omvalt.

5: Voorbereiden van de BBQ

  • Bereid je BBQ voor op indirecte hitte. Dit betekent dat je de kolen aan de zijkanten van de BBQ plaatst en een lekbak in het midden, zodat het vet van de kip daarin kan druppelen. Zorg dat de BBQ een temperatuur bereikt van ongeveer 180-200°C.

6: Grillen van de kip

  • Plaats de kip met het bierblik in het midden van de BBQ, boven de lekbak. Sluit het deksel van de BBQ en grill de kip gedurende 1,5 tot 2 uur, of tot de interne temperatuur van de kip 75°C bereikt. Gebruik een vleesthermometer om dit te controleren. De kip moet goudbruin en krokant zijn aan de buitenkant, en sappig en gaar van binnen.

7: Serveren

  • Laat de kip na het grillen ongeveer 10 minuten rusten voordat je deze aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich goed verspreiden en de kip extra sappig is. Verwijder voorzichtig het bierblikje uit de kip en snijd de kip in stukken. Serveer met je favoriete bijgerechten zoals gegrilde groenten, aardappelsalade of een frisse groene salade.

Tips voor het Perfecte Beer Can Chicken

  • Gebruik een Kip van Goede Kwaliteit: Kies voor een kip van goede kwaliteit, bij voorkeur biologisch, voor de beste smaak en textuur.
  • Experimenteer met Bier: Probeer verschillende soorten bier voor variaties in smaak. Donker bier kan bijvoorbeeld een rijkere smaak toevoegen, terwijl fruitbier een subtiele zoetheid kan geven.
  • Voeg een Citrus Twist toe: Stop een halve citroen of sinaasappel in de holte van de kip voor een frisse, citrusachtige smaak.
  • Let op de Positie van de Kolen: Zorg ervoor dat de kolen gelijkmatig aan beide zijden van de lekbak zijn verdeeld om een gelijkmatige warmteverdeling te garanderen.
  • Gebruik Houtsnippers voor Extra Rook: Voeg houtsnippers, zoals appel- of hickoryhout, toe aan de kolen voor een extra rokerige smaak.
  • Maak het Kruidenmengsel van tevoren: Laat de kip een nacht in de koelkast marineren met het kruidenmengsel voor een diepere smaak.

Conclusie Beer Can Chicken

Beer Can Chicken is een eenvoudig maar indrukwekkend gerecht dat zeker een hit zal zijn op je volgende BBQ. Met een paar simpele ingrediënten en stappen creëer je een sappige en smaakvolle kip die iedereen zal waarderen. Probeer het eens en geniet van de heerlijke combinatie van kruiden en bieraroma’s. Smakelijk eten!

Gegrilde Kip Saté met Pindasaus: Een Smakelijke Aziatische Traktatie(Opent in een nieuwe browsertab)

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *