...

Home » Recepten » Voorgerecht » Gravad Lax: Een Scandinavisch Gerecht van Rauw Gemarineerde Zalm
Gravad Lax

Gravad Lax: Een Scandinavisch Gerecht van Rauw Gemarineerde Zalm

Gravad lax is een klassiek Scandinavisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in Zweden. Het is een delicatesse van rauwe zalm, gemarineerd met een mengsel van dille, suiker en zout. Hoewel traditioneel gemaakt met zalm, kan dit gerecht ook perfect worden bereid met haring. De eenvoudige, maar verfijnde smaken maken het een favoriet op menig feesttafel. Hier is hoe je het zelf kunt maken.

Ingrediënten Gravad Lax

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram verse zalmfilet (zonder vel)
  • 50 gram zeezout
  • 50 gram kristalsuiker
  • Een bosje verse dille
  • Optioneel: witte peperkorrels, geplet

Stap-voor-stap Bereiding Gravad Lax

1. Voorbereiding van de Zalm

  • Zorg ervoor dat de zalm vers is en indien mogelijk van sushi-kwaliteit, aangezien deze rauw gegeten wordt. Controleer de zalm op graten en verwijder deze indien nodig met een pincet.

2. Maak de Marinade

  • Meng het zout en de suiker in een kom. Hak de dille grof en voeg deze toe aan het mengsel. Als je een beetje extra smaak wilt toevoegen, kun je enkele geplette witte peperkorrels erdoor mengen.

3. Inpakken en Marineren

  • Leg een groot stuk huishoudfolie op een snijplank. Strooi een deel van het zout-suiker-dille mengsel op de folie. Leg de zalmfilet erop en bedek de bovenkant met de rest van het mengsel. Zorg ervoor dat de zalm aan alle kanten goed bedekt is.
  • Wikkel de zalm strak in de folie en plaats deze in een ondiepe schaal. Zet een gewicht op de zalm (bijvoorbeeld een blik of een zwaar bord) om de marinering te bevorderen.

4. Marineren

  • Plaats de zalm in de koelkast en laat deze 24 tot 48 uur marineren. Hoe langer de zalm marineert, hoe intenser de smaak. Draai de zalm elke 12 uur om zodat de marinade gelijkmatig verdeeld wordt.

5. Serveren van de Gravad Lax

  • Haal de zalm uit de folie en veeg overtollige marinade weg met een keukenpapiertje. Snijd de zalm in dunne plakjes met een scherp mes. Serveer de gravad lax op roggebrood of met een frisse salade.

6. Optionele Saus

  • Gravad lax wordt vaak geserveerd met een mosterd-dillesaus. Meng voor de saus 2 eetlepels Dijonmosterd, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel azijn, een snufje zout en peper, en 100 ml zonnebloemolie. Roer er op het laatst een handjevol fijngehakte dille door.

Variatie met Haring

Als je liever haring gebruikt, volg dan dezelfde stappen als hierboven. Haring heeft een iets kortere marineertijd nodig, meestal tussen de 12 en 24 uur, afhankelijk van de dikte van de filets.

Conclusie van Gravad Lax

Gravad lax is een eenvoudig te bereiden gerecht dat een verfijnde smaak op tafel brengt. Het is perfect voor feestelijke gelegenheden of gewoon als een heerlijke traktatie. Probeer het eens en laat je verrassen door deze Scandinavische delicatesse! Eet smakelijk!

Zalmfilet met Witte Chocolade en Dille Saus: Een Verrassende Combinatie van Smaken(Opent in een nieuwe browsertab)

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *