...

Home » Recepten » Kerstrecepten » Gebakken Camembert met Cranberrycompote
Gebakken Camembert met Cranberrycompote

Gebakken Camembert met Cranberrycompote

Er is niets zo verleidelijk als een heerlijk gesmolten camembert gecombineerd met de zoete, licht zure smaak van cranberrycompote. Dit gerecht is perfect voor een gezellige avond met vrienden of als een luxueus voorgerecht voor een diner. De combinatie van de romige, warme camembert en de fruitige compote zorgt voor een smaakexplosie die niemand zal kunnen weerstaan.

Ingrediënten voor Camembert met Cranberrycompote

Voor dit eenvoudige, maar verfijnde gerecht heb je slechts een paar ingrediënten nodig, maar de smaken zijn rijk en complex.

  • 1 hele camembert (250g)
  • 100g verse of diepgevroren cranberry’s
  • 50g suiker
  • 1 sinaasappel (sap en rasp)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • Vers knapperig stokbrood of crackers om te serveren

Bereiding van de Camembert met Cranberrycompote

Stap 1: Voorbereiden van de Cranberrycompote

Begin met het maken van de zoete cranberrycompote. Voeg de cranberry’s, suiker, sinaasappelsap en -rasp in een steelpan en breng het geheel langzaam aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuten sudderen totdat de cranberry’s zacht zijn en de saus iets dikker wordt. Voeg op het einde de honing en balsamicoazijn toe voor een extra laag smaak. Zet de compote apart om iets af te koelen.

Stap 2: Gebakken Camembert Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de camembert uit zijn verpakking, maar laat hem in het houten doosje of plaats hem in een kleine ovenschaal. Maak enkele sneetjes in de bovenkant van de kaas, zodat de warmte goed kan doordringen. Bak de camembert 15-20 minuten in de oven tot hij heerlijk gesmolten is van binnen.

Stap 3: Serveren van de Camembert met Cranberrycompote

Serveer de warme, gesmolten camembert direct uit de oven met de cranberrycompote aan de zijkant. Plaats er vers gebakken stokbrood of crackers naast om in de kaas te dippen.


Serveersuggesties

Dit gerecht is perfect als voorgerecht voor een feestelijk diner of een gezellige borrelavond. Serveer de gebakken camembert op een mooie houten plank met verschillende dips, zoals vijgenjam, honing en extra vers fruit zoals druiven of vijgen. Voeg wat geroosterde noten toe voor een knapperig contrast en maak het af met een glas bubbels voor een luxueuze touch. Een extra optie is om honing over de gesmolten camembert te druppelen of gedroogde vijgen en pecannoten erbij te serveren voor een extra feestelijke twist.


Wat Vond Jij van Dit Recept?

We zijn benieuwd hoe jij je gebakken camembert met cranberrycompote hebt ervaren! Heb je nog leuke toevoegingen of serveersuggesties? Deel je tips in de reacties hieronder en laat ons weten hoe dit gerecht is bevallen bij jou en je gasten. Stuur ook gerust een foto van jouw creatie – we zijn benieuwd hoe je het hebt gepresenteerd!


Alternatieve Ingrediënten

Wil je dit gerecht aanpassen? Probeer de cranberry’s eens te vervangen door frambozen of bosbessen voor een andere fruitige twist. Ook kun je spelen met kruiden zoals rozemarijn of tijm in de compote voor een extra kruidige smaak. Heb je geen stokbrood in huis? Probeer dan eens knäckebröd, crackers of krokant roggebrood voor meer variatie in textuur. Voor een verrassende crunch kun je wat walnoten of pecannoten toevoegen.


Tabel met Voedingsstoffen die veel aanwezig zijn in Gebakken Camembert met Cranberrycompote

Deze tabel toont de voedingsstoffen die in grote hoeveelheden voorkomen in Gebakken Camembert met Cranberrycompote, waardoor het gerecht een rijke bron van voedingswaarde is.

Voedingsstof Bron
Eiwitten Camembert
Calcium Camembert
Vitamine B12 Camembert
Vitamine B2 (Riboflavine) Camembert
Vitamine A Camembert
Vitamine C Cranberry’s
Antioxidanten Cranberry’s
Koolhydraten Baguette, Cranberry’s
Gezonde vetten Camembert, Olijfolie

Tabel met Voedingsstoffen die weinig aanwezig zijn in Gebakken Camembert met Cranberrycompote

In deze tabel staan de voedingsstoffen die in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn in het gerecht, maar die nog steeds bijdragen aan de voedingswaarde.

Voedingsstof Bron
Vitamine K Camembert
Vitamine B1 (Thiamine) Baguette
Vitamine B3 (Niacine) Camembert, Baguette
Vitamine B5 (Pantotheenzuur) Camembert
Vitamine B6 Cranberry’s
Vitamine B9 (Foliumzuur) Baguette
Vezels Cranberry’s

Calorieëntabel voor Gebakken Camembert met Cranberrycompote

De volgende tabel geeft een overzicht van de calorieën per ingrediënt in Gebakken Camembert met Cranberrycompote, evenals het totaal aantal calorieën per persoon.

Ingrediënt Hoeveelheid (g/ml/unit) Calorieën
Camembert 250 750
Cranberry’s 100 46
Suiker 50 193.5
Baguette 100 270
Olijfolie 10 88.4
Totaal 1347.9

Dit gerecht biedt een heerlijke balans tussen smaken en voedingswaarde, met een totaal aantal calorieën dat het perfect maakt voor een speciale gelegenheid.


Kerstgerechten: Een Feestelijke Traktatie

Tijdens de feestdagen is niets zo gezellig als het delen van heerlijke gerechten met geliefden. Gebakken camembert met cranberrycompote is een prachtig voorgerecht voor je kerstmenu. Het is niet alleen eenvoudig te maken, maar het heeft ook een feestelijke uitstraling dankzij de prachtige kleuren van de gesmolten camembert en de rode cranberrycompote.

Maak je Kerstmenu Compleet

Om je kerstmenu helemaal af te maken, kun je overwegen om naast de gebakken camembert een hoofdgerecht te serveren zoals een gevulde kalkoen of een rollade met kruidenboter. Voor vegetariërs kun je kiezen voor een smaakvolle risotto met truffel of een rijk gevulde pompoenstoofpot. Maak het feest compleet met een decadent dessert zoals een chocoladefondue met vers fruit.

De Perfecte Feestelijke Sfeer

Serveer de gebakken camembert in het midden van de tafel als een prachtig pronkstuk en laat iedereen zijn eigen stukjes brood dippen in de gesmolten kaas. Voeg enkele verse takjes rozemarijn en gedroogde sinaasappelschijfjes toe aan je decoratie om het extra feestelijk te maken. Deze gezellige en interactieve manier van eten brengt sfeer en gezelligheid aan de kersttafel.

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *