...

Home » Recepten » Hoofdgerecht » Bigoli in Salsa: Een Traditioneel Venetiaans Gerecht
Bigoli in Salsa: Een Traditioneel Venetiaans Gerecht

Bigoli in Salsa: Een Traditioneel Venetiaans Gerecht

Bigoli in Salsa is een klassiek Venetiaans gerecht dat de eenvoud en smaak van de Venetiaanse keuken perfect belichaamt. Dit gerecht bestaat uit dikke spaghetti, bekend als bigoli, gecombineerd met een rijke saus van uien en ansjovis. De combinatie van deze eenvoudige ingrediënten resulteert in een heerlijke en voedzame maaltijd die geliefd is bij zowel de lokale bevolking als bezoekers van Venetië.

Ingrediënten

Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 400 gram bigoli (of dikke spaghetti)
  • 6 grote uien, dun gesneden
  • 8-10 filets van gezouten ansjovis
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 glas droge witte wijn
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak
  • Optioneel: peterselie voor garnering

Bereiding

Voorbereiding en Het Karamelliseren van de Uien

  1. Voorbereiding van de uien: Begin met het schoonmaken van de uien, een essentieel onderdeel van Bigoli in Salsa. Snijd de uien vervolgens in dunne halve ringen. Het is belangrijk om de uien gelijkmatig te snijden, zodat ze gelijkmatig karamelliseren tijdens het koken, wat de basis vormt voor de rijke saus van Bigoli in Salsa.
  2. Ontzouten van de ansjovis: Als je gezouten ansjovis gebruikt, spoel deze dan kort onder koud water om het overtollige zout te verwijderen. Dep de ansjovis vervolgens droog met keukenpapier en zet ze apart. Ansjovis is een cruciaal ingrediënt dat Bigoli in Salsa zijn karakteristieke zoute en hartige smaak geeft.
  3. Karamelliseren van de uien: Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op laag vuur. Voeg de gesneden uien toe en bak ze langzaam, onder regelmatig roeren. Het doel is om de uien zacht en goudbruin te laten worden, wat ongeveer 20 tot 30 minuten kan duren. Dit proces zorgt ervoor dat de uien hun natuurlijke zoetheid ontwikkelen, wat essentieel is voor de saus van Bigoli in Salsa.

Toevoegen van Ansjovis en Afblussen met Witte Wijn

  1. Toevoegen van de ansjovis: Zodra de uien zacht en gekaramelliseerd zijn, voeg je de ansjovisfilets toe aan de pan. Blijf de ansjovis roeren totdat ze volledig zijn opgelost in de uienmassa. Dit zorgt voor een rijke, zoute basis voor de saus van Bigoli in Salsa.
  2. Afblussen met witte wijn: Voeg het glas droge witte wijn toe aan de pan. Roer goed door en laat het mengsel sudderen totdat de alcohol is verdampt en de saus iets is ingedikt. Breng de saus op smaak met zout en zwarte peper. Wees voorzichtig met het toevoegen van zout, aangezien de ansjovis al behoorlijk zout is. Deze stap zorgt ervoor dat de saus van Bigoli in Salsa een mooie balans krijgt tussen zout en zoet.

Koken van de Bigoli en Mengen met de Saus

  1. Koken van de bigoli: Kook ondertussen de bigoli in een grote pan met ruim kokend, gezouten water volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat de pasta al dente is, zodat deze nog wat bite heeft. De perfect gekookte bigoli is essentieel voor de textuur van Bigoli in Salsa.
  2. Mengen van de pasta met de saus: Giet de bigoli af en bewaar een beetje van het kookvocht. Voeg de pasta toe aan de pan met de saus en meng goed, zodat de saus de pasta volledig bedekt. Als de saus te dik is, kun je een beetje van het kookvocht toevoegen om de saus dunner te maken. Dit zorgt ervoor dat de smaken van de saus zich goed vermengen met de pasta, wat de kern is van Bigoli in Salsa.

Bigoli in Salsa Serveren en Garneren

  1. Serveren: Serveer de Bigoli in Salsa direct op borden. Garneer eventueel met wat gehakte peterselie voor extra kleur en frisheid. Dit gerecht kan het best warm worden geserveerd, vergezeld van een glas droge witte wijn. Bigoli in Salsa wordt traditioneel geserveerd als hoofdgerecht, en de eenvoudige presentatie benadrukt de rijke, complexe smaken van het gerecht.

Veel Aanwezige Voedingsstoffen: Bigoli in Salsa

Dit zijn de voedingsstoffen die in aanzienlijke hoeveelheden in Bigoli in Salsa voorkomen.

Voedingsstof Bron
Energie Bigoli (pasta), olijfolie, ansjovis
Koolhydraten Bigoli (pasta), uien
Eiwitten Ansjovis, bigoli (pasta)
Vetten Olijfolie, ansjovis
Natrium Ansjovis, zout
Vitamine B3 (Niacine) Ansjovis
Vitamine B6 Ansjovis, uien
Vitamine B12 Ansjovis
Calcium Ansjovis
IJzer Ansjovis, uien
Omega-3 vetzuren Ansjovis

Weinig Aanwezige Voedingsstoffen: Bigoli in Salsa

Hoewel ze in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn, dragen deze voedingsstoffen toch bij aan een uitgebalanceerd dieet.

Voedingsstof Bron
Vitamine A Uien
Vitamine C Uien
Vitamine B1 (Thiamine) Bigoli (pasta)
Vitamine B2 (Riboflavine) Bigoli (pasta), ansjovis
Vitamine B5 (Pantotheenzuur) Uien, ansjovis
Vitamine B9 (Foliumzuur) Bigoli (pasta)
Vezels Uien, bigoli (pasta)
Kalium Uien, ansjovis

Calorieën in Bigoli in Salsa

Hier is een overzicht van de calorieën per ingrediënt voor één portie van Bigoli in Salsa.

Ingrediënt Hoeveelheid Calorieën
Bigoli (pasta) 100 gram 350 kcal
Olijfolie extra vierge 1 eetlepel 120 kcal
Uien 150 gram 60 kcal
Ansjovis (gezouten) 30 gram 70 kcal
Droge witte wijn 50 ml 40 kcal

Totaal per persoon: 640 kcal

Conclusie Bigoli in Salsa

Bigoli in Salsa is niet alleen een heerlijk traditioneel gerecht, maar ook een voedzame maaltijd die een goede balans biedt van koolhydraten, eiwitten en vetten. Met ongeveer 640 calorieën per portie en een rijke voedingswaarde, vooral dankzij de ansjovis en uien, is dit gerecht een uitstekende keuze voor een smakelijke en bevredigende maaltijd. Of je nu een liefhebber bent van de Venetiaanse keuken of gewoon op zoek bent naar een authentiek Italiaans gerecht, Bigoli in Salsa zal zeker in de smaak vallen. Buon appetito!

Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *